Ni posle tri godine nema odgovornih u vezi sa rekonstrukcijom Tržnice

Grad

Tri godine da se sprovede takozvani prethodni postupak, odnosno predistažni i istražni postupak u slučaju krivičnih prijava povezanih sa rekontrukcijom Zelene pijace Centar nisu bile dovoljne da Više javno tužilaštvo u Kraljevu kojem je poveren taj slučaj, nekoga i optuži.

To proizlazi iz pisanog odgovora koji nam je dala Selena Tapušković, zamenica javnog tužioca u kraljevačkom Višem javnom tužilaštvu u kojem se kaže da se i dalje preduzimaju dokazne radnje i ne samo da još nije utvrđeno da li su verovatni navodi iz krivičnih prijava koje su u razmaku od godinu dana podneli Branko Petronijević, nekadašnji javni pravobranilac grada Kragujevca, Boris Herman ondašnji predsednik Narodne stranke u Kragujevcu i konačno i sam MUP to jest njegovo odeljenje za borbu protiv korupcije, nego nije ni utvrđeno da li je ovo tužilaštvo uopšte nadležno za postupanje. Može da nam se desi i da se proglase nenadležnim, pa da se sve vrati na početak.

“Glas Šumadije” je tražio od Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu  da nam saopšti koji javni tužilac vodi ovaj postupak, ali odgovor na ovo pitanje nije dobio.

Od urušavanja zgrade Pijace 6. jula 2020. godine nije prošlo mnogo do podnošenja prve od ukupno tri krivične prijave, ali nije baš sasvim jasno da li je to prvo učinio gradski pravobranilac ili Narodna stranka u Kragujevcu. Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu, koje je angažovalo policiju u ovoj istrazi je potom bilo potrebno devet meseci da “porodi” novu krivičnu prijavu koju je podneo MUP i to protiv Ace Stankovića, očigledno glavnog člana nadzornog organa u izvođenju radova rekonstrukcije Zelene pijace koji se tereti za krivično delo nesavestan rad u službi i protiv Milenka Ćuka, odgovornog lica izvođača “Eurodomusa”  zbog krivičnnog dela nepropisno i nepravilno izvođenje građevinskih radova.

Od tog aprila 2021. godine kada je MUP “dao svoje mišljenje”, prošlo je još devet meseci dok Više javno tužilaštvo nije zatražilo i veštačenje građevinskih radova od Gradskog zavoda za veštačenje u Beogradu. Gradski zavod u prvi mah odbija da veštači izgovarajući se da već imaju dovoljno posla takođe vezanog za državni interes i javni značaj. Prolazi još tri meseca pa im Više javno tužilaštvo naređuje da to ipak učine i još osam meseci da oni to i urade. U decembru prošle godine stiglo je konačno mišljenje Gradskog zavoda za veštačenje iz Beograda, pre svega o uzrocima rušenja zida zgrade, ali to mišljenje znaju trenutno samo oni u Višem javnom tužilaštvu, koji se o njemu ne izjašnjavaju.

O odgovornosti bivšeg direktora JKP Šumadije Nemanje Dimitrijevića u slučaju sprovođenja javne nabavke kojom je Konzorcijum okupljen oko “Eurodomusa” dobio posao i u vezi toga da li su postupili suprotno propisima i tehničkim pravilima i time izazvali opasnost za život i imovinu, (kako je u svojoj krivičnoj prijavi navodila Narodna stranka), po rečima Selene Tapušković “još uvek nije doneta javnotužilačka odluka”, a kad će ne znamo, jer prvo treba da se odluči o onom prethodnom.

Piše: Gordana Jocić
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.