Nikezić (SSP): Ministre Momiroviću projekte ste radili po naduvanim cenama

Izbori/Bojkot

Predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde (SSP). Dušan Nikezić, ocenio je danas, reagujući na izjave ministra građevinarstva i infratstrukture Tomislava Momirovića o investicijama i ekonomskom rastu, da nije reč o investiciji već o uplati stranim izvođačima za projekte ugovorene bez tendera.

  • Ministre Momiroviću, niste vi u septembru uložili 300 miliona evra u infrastrukturu, nego ste toliko uplatili izvođačima iz Kine, Turske i Azerbejdžana, za projekte koje ste bez tendera ugovorili po naduvanim cenama,  naveo je Nikezić u pisanoj izjavi.

„Za toliko ste i dodatno zadužili sve ljude u Srbiji“, ukazao je Nikezić Momiroviću, tvrdeći da će građani dugovati više od 50 milijardi evra kada se realizuje „svih 23 milijardi evra investicija kojima se hvalite“.

Zbog naduvanih cena infrastrukturnih projekata, poručuje Nikezćić Momiroviću, „postaje tačna i vaša izjava da ‘zahvaljujući izgradnji infrastrukture imamo rast ekonomije’, jer su nerealne stope rasta BDP u prethodne četiri godine kreirane upravo naduvanim cenama državnih infrastrukturnih projekata.

  • Zato i ne čudi što imamo rast građevinarstva od 20% u prvom kvartalu i 17% u drugom, kada izgradnja brze saobraćajnice u Vojvodini košta 12,7 miliona evra po kilometru, što je tri puta skuplje nego autoput Zagreb-Split, ocenio je Nikezić.   

On je naveo kako se ministru Momiroviću „možda i ostvari želja“ da uđe u istoriju, „jer se zaista do sad nije desilo da sve infrastrukturne projekte grade strane firme, da ih baš sve gradimo skupim kreditima, da ih bez tendera ugovaramo po tri puta većim cenama, a da ministar na gradilištima obilazi radnike iz Kine, Turske, Indije i Albanije, dok hiljade naših građevinaca svake godine napusti Srbiju“.

izvor: FoNet
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.