Nikola Dašić: Fijat je velika boljka, učinićemo sve da ostane u Kragujevcu

Društvo Ekonomija

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić izjavio je danas da je Fijatova fabrika u tom gradu „jedna velika boljka“, ali je ubedjen da ona, posle spajanja italijanske kompanije sa Pežoom, neće biti ugašena.

Dašić je, na sednici Skupštine grada, rekao da ga najviše boli „nemoć“ u vezi sa tim pitanjem, ali je poručio da će grad uraditi sve što može da ponudi i pomogne da takav proizvodjač ostane u Kragujevcu i dodao da iskreno veruje u to i da se nada, mada, kako je istakao, ljudi treba da budu svesni da „nož i pogača“ nisu u Kragujevcu.

Naveo je da ima saznanja da je kompanija nastala spajanjem – Stellantis, zatvorila  fabriku u „svojoj rodjenoj zemlji“, u Francuskoj.

Međutim, dodao je, Vlada Srbije i predsednica Vlade „na sve moguće načine pregovaraju i dogovaraju“ i pokušavaju da motivišu Fijat da nastavi da radi u Kragujevcu.

  • Imam lično ubeđenje, s obzirom da se zaista radi o možda najmodernijoj Fijatovoj fabrici u Evropi i svetu, da mi nećemo biti u prilici da budemo ugašeni, rekao je Dašić.

Gradonačelnik je govorio o FCA, pošto je nekadašnji gradonačelnik i lider Zajedno za Šumadiju Veroljub Stevanović zamerio što se ova fabrike ne pominje u dokumentu koji je danas usvojen, Programu lokalnog ekonomskog razvoja Kragujevca za period od 2021. do 2023.

  • Problem je što Fijat može vrlo lako da ode iz Kragujevca, to se već polako dešava. To je moralo da piše u ovom Programu na neki način. To jeste i obaveza Grada, rekao je Stevanović.

On je ocenio da Fijat mora da ostane u Kragujevcu i podsetio da je država Srbija trećinski vlasnik kompanije. 

  • E, da bi sad novi model bio proizveden morali bi svi da se angažujemo, naročito država. To jeste kompleksno pitanje i to jeste nekih možda 600, 700, 800 miliona evra, ali trećina koja otpada na nas, može na razne načine, rekao je Stevanović.

On smatra i da gradonačelnik i gradska vlast treba da povedu računa i šta je sa fabrikom „Zastava oružje“, koja je, ocenio je, „neprocenjiva za nas i našu decu“.

Poručio je da je politička obaveza da se brine o svim velikim preduzećima u Kragujevcu.

On je imao primedbu i što poljoprivreda nije dovoljno prisutna u Programu lokalnog ekonomskog razvoja za period od 2021-2023.

Tagovi:

2 komentara

  1. Велика грешка је направљена практично поклањањем Заставе Фијату и сад то и врапци виде. Глобалистички капитал не води рачуна ни о чему сем о свом тренутном профиту па тако није помогло ни то што су радници плаћани из буџета Србије. За ово су осговорни политиканти без имало знања и далековидости који су уништили са Заставом практично и цео металски сектор који је некада запошљавао преко 100000 радника. Верко да има части не би помаљао нос јер је он један од одговорних за ово.
    Да имају мозга откупили би фабрику од Фијата као што је урађено са Сартидом, нашли партнера и уложили паре из буџета. Овако кад Фијат оде а отићи ће остаће пустош.

  2. Фијат је највећи промашај управо Верољуба Стевановића и Млађана Динкића боље да су довели пежоа или Реноа који су били исто заинтересовани

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.