Nikola Dašić: Meni je Gradska dvorana Šumadija u srcu

Grad
  • Ja sam se svojevremeo kladila sa bivšim gradonačelnikom, Veroljubom Stevanović, da neće biti rekonstruisan Pionir, onda kada je on tvrdio da „samo što nije“, i dobila sam tu opkladu. Da li bih dobila oplaku ako bih se kladila sa Vama da Gradska dvorana Šumadija neće biti rekonstruisana za vreme Vašeg prvog mandata, glasilo je pitanje za gradonačelnika Kragujevca Nikolu Dašića, a postavila ga je Gordana Jocić, urednica Radia Zlatousti, vozeći ga gradom u svom „Jugu“, i postavljajući mu još mnogo potanja zanimljivih za Kragujevčane.

Prolazeći pored Gradske dvorane Šumadija i Pionir, Gordana Jocić prokonentarisala je da su stasale generacije i generacije koje nikada nisu ušle u ove dve dvorane. Kragujevčani su nekada imali čak pet bioskopskih dvorana i jednu letnju baštu u kojima su projekcije filmova i drugih kulturno-umetničkih sadržaja godinama bili veoma posećeni. Ove dve dvorane nisu u funkciji već skoro dve decenije, Gradska dvorana Šumadija 15, a Pionir već 18 godina.

A gradonačelnik iz „Juga“ odgovara:

  • Ja ne mogu da vam u ovom trenutku odgovorim za dvoranu Šumadije kada će biti stavljena u finkciju. To je jedan od projekata koji meni spada u najdraže. Meni je Gradska dvorana Šumadija u srcu, ja sam tu odrastao. Projekat za Šumadiju postoji, nisam uspeo do detelja da ga proučim, on je po proceni negde pet miliona evra, a šest sa PDV-om. Mnogi mi kažu da to može mnogo jeftinije da se uradi, ali ja ne znam stvarno u ovom trenutku.

Dašić je naglasio da je to iz vremena kada je projekat rađen, pre nekoliko godina.

  • A da li ste ovde gledali neki Kusturičin film možda, upitala je Gordana Jocić, na šta je Dašić odgovorio da „misli da nije“:
  • Kragujevčani će možda u budućnosti gledati neki od njegovih filmova. Kako imam informaciju, a imam, s obzirom da sam razgovarao sa njim, on je zainteresovan za ovaj objekat, međutim iskustvo me uči, da dok nešto ne uđe u fazu realizacije da uvek pristupam oprezno. Bilo bi značajno kada bi Kragujevac dobio jedno tako veliko ime, koje može da obezbedi program manifestacije i festivale na visokom međunarodnom nivou.

Prvi deo intervjua sa gradonačelnikom Kragujevca emitovan je danas u 12 sati na Radiju Zlatousti. Drugi deo intervjua slušaoci mogu čuti u ponedeljak (25. april) u 12 i 30 časova.

Piše: Tijana Stefanović
Fotografije: Gordana Jocić
Tagovi:

6 komentara

  1. I tako, blaženim izrazom lica i mirnim tonom, kako to samo on ume, gradonačelnik najavi prodaju-poklon gradske dvorane Šumadija. Kao da mu je dedovona. Zamislite, on je već razgovarao. Sljedeća na redu je zgrada suda.

  2. Posto je sveopste rasulo i posto od naseg starog bioskopa nema nista bolje neka promene namenu cele dovrane i dela gradjevine i prosire zgradu skupstine grada (spajanjem kao stara i nova posta) gde bi bio administrativni deo a na drugoj lokaciji napraviti novi gradski bioskop Sumadija.
    Bilo bi funkcionalnije i prakticnije i verovatno jeftinije za sve.

  3. Kakav amater. Kaže „mnogi mi kažu“. Pa to se ne priča nego se naruči projekat koji ima predračun radova pa raspišeš konkurs za radove po projektu pa vidiš kolko ko daje cene na tržištu. Gradonačelnik ovako velikog grada vodi grad „na mnogi mi kažu“. Idi sine u banku tamo nema šta da razmišljaš, samo brojiš opare. Ili ti se ovo ipak soladilo i broje se i zaradjuju dodatno kako ti neko kaže ili kako dogovorite ! Tako to biva kad nemaš nikog stručnog u Gradskom Veću, pa se onda ti petljaš sa harmonikašem za ono o čemu pojma nemate !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.