Nikola Dašić: Razgovaram sa Veroljubom Stevanovićem, ali ne i o njegovom učešću u vlasti

Grad Politika

Već neko vreme u političkoj javnosti Kragujevca može da se čuje kako vlast Srpske napredne stranke, na čelu sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem, „odmah nakon izbora nove Vlade Srbije“, planira i promene u Gradskom veću.

Na pitanje Glasa Šumadije da li su izvesne takve promene, gradonačelnik Dašić u pisanom odgovoru kaže da su „promene uvek jedna od mogućnosti ukoliko težite rezultatima i zato su su promene poželjne“

 • Da podsetim, više velikih promena smo već pravili u prethodne dve godine mandata i u Veću i u upravama. Što se tiče upoređivanja vremenskih okvira, izbor Vlade i promene u Gradskom veću,
  nisu u sprezi. Mi se na lokalu bavimo potrebama građana i trudimo se da u interesu rasta i razvoja grada imamo dobru kopču sa Vladom Srbije, što se nužno ne preslikava na sastav Gradskog veća. U prethodnom sazivu imali smo veliku podršku ne samo Vlade, već pre svega predsednika države. Ta
  podrška, sama po sebi, nije dovoljna ukoliko u Kragujevcu ne postoji zategnut sistem i kvalitetan tim koji će da obezbede sve preduslove za prihvat državnih investicija.
Kojim resorima ste zadvoljni a šta mislite da bi moglo bolje?
 • Uveren sam da uvek može i više i bolje. Zato s vremena na vreme pravim presek situacije. Pre svega preispitujem svoj rad, jer sam uveren da i ja mogu da pružim više od onoga što uspevam. Svako veče ležem u krevet sa razmišljanjem o tome šta još mogu da popravim u organizaciji svog vremena
  kako bih više stigao da uradim.
  Na isti način mislim i o svim svojim saradnicima. U svim resorima ima prostora za više zalaganja, a samim tim rezutati bi mogli da budu bolji nego što jesu i zato gledam da promene budu konstantne, u skladu sa situacijom i mogućnostima, a ne formalne u koorelaciji sa određenim događajima, poput pomenutog formiranja nove Vlade.

Možete li da izdvojite neko presonalno rešenje, ukoliko bude promena u Gradskom veću?
 • Ne. Ostavke i imenovanja ne najavljujem u medijima. Postoje ozbiljni kandidati, kvalitetni ljudi i profesionalci, koji su spremni da preuzmu odgovornost. Postoje i oni koji ne opravdavaju svoju poziju. Na meni je da menjam slabe karike jer niko od nas nije vlasnik funkcije koju nosi, već je
  ovde da bi vredno služio Kragujevčanima. Naravno, za to je potrebna podrška vladajuće većine odbornika, koju sam do sada uvek imao i to govori o zrelosti odborničke grupe Srpske napredne stranke koja je uvek spremna da podrži promene, ma koliko one bile bolne, ako se zna da će to doprineti boljoj usluzi koju pružamo građanima Kragujevca.
U političkoj javnosti Kragujevca već neko vreme može da se čuje da će u vlasti participirati i Zajedno za Šumadiju. Da li je to tačno?
 • Da bi se došlo u priliku da se razmišlja o participaciji bilo koje političke opcije u vlasti, preduslov je da se u potpunosti prihvati i sprovodi politika Srpske napredne stranke i njenog predsednika
  Aleksandra Vučića.
  U ovom trenutku takav stav od strane Zajedno za Šumadiju, kao i drugih opozicionih stranaka, meni nije poznat, mada moram da priznam da su do sada pokazali spremnost da budu konstruktivna opozicija.
Da li je bilo razgovora sa Veroljubom Stevanovićem u vezi sa njegovim učešćem u lokalnoj vlasti?
 • Poznato je da od samog starta dajem svoj ljudski maksimum u pogledu komunikacije sa svim političkim predstavnicima, bez obzira na to da li su deo vladajuće većine ili opozicije. Tako i sa Veroljubom Stevanovićem imam apsolutno korektan odnos u delu komunikacije. Pričamo o brojnim temama, ali jedna od tema koju nikada do sada nismo spomenuli je učešće u vlasti.
Da li je tačno da je sa Veroljubom Stevanovićem bilo razgovora o mogućnosti da preuzme funkciju predsednika Skupštine grada?
 • To jednostavno nije moguće. Nisam spreman da žrtvujem dobre saradnike i članove svoje stranke zarad širenja koalicija i političkih pogodbi. Predsednik Skupštine grada Kragujevca je Miroslav Petrašinović, odličan, mlad i vredan čovek koji ulaže celog sebe u obavljanje te funkcije i iza takvih kadrova ću uvek stajati do kraja. Na početku intervjua sam konstatovao da se menjaju samo slabe karike, t.j. oni koji nemaju entuzijazam, volju i želju da trče sprint za ovaj grad.
  Takođe, uz dužno poštovanje prema svim političkim učesnicima u lokalnom parlamentu, Srpska napredna stranka je, na poslednjim lokalnim izborima, ostvarila istorijski rezultat. Od nas se očekuje da apsolutno preuzmemo odgovornost za grad. Mišljenja sam da dve najbitnije funkcije u
  gradskoj vlasti, funkcije gradonačelnika i predsednika Skupštine grada, treba da pripadnu kandidatima iz redova Srspke napredne stranke. I tako će ostati do kraja mandata. U suprotnom, to bi bilo nedosledno prema glasačima koji su poklonili poverenje Srpskoj naprednoj stranci.
Postoji li mogućnost saradnje sa nekom opozicionom strankom u
Kragujevcu i kojom?
 • Srpska napredna stranka od samog starta zagovara demokratsku atmosferu i
  traži širi konsezus i učešće svih političkih činilaca. Znate, Srpska napredna stranka je saborna politička organizacija i uvek je bila spremna da sarađuje sa svim političkim organizacijama koje žele
  dobro ovoj zemlji i imaju kapacitet da pomognu.

Naš lider je najavio formiranje širokog Srpskog bloka upravo da bi omogućio simbiotičku saradnju svih onih kojima je Srbija ispred svega u srcu. Ne trebaju nam svakako oni politički činioci koji dresove menjaju u skladu sa pravcem u kojem vetar duva, bilo da su to lažni „zeleni“ koji kad pojedu burek papir bace na ulicu ili prepodobni „čuvari srpskih vrednosti“ čije finansije dolaze iz stranih izvora. Baš zato, preko glave nam je tradicionalne srpske podeljenosti na četnike i partizane, proameričke ili proruske, zvezdaše i
partizanovce… Moramo da pronađemo bazični konsenzus oko najvažnijih državnih pitanja i da se vodimo isključivo interesima naše zemlje Srbije.

 • Na kraju želim da istaknem, da nam je u Kragujevcu potrebno jedinstvo i mnogo više lokalpatriotizma, jer idu teška vremena. Potrebni su nam svi oni koji shvataju ozbiljnost situacije. Mi smo u svakom trenutku spremni da sednemo za pregovarački sto sa predstavnicima političkih organizacija iz opozicionog bloka, ukoliko prepoznamo da se radi o dobrim namerama i želji da Kragujevac nastavi da raste, a ne o grebanju za prače kolača u vlasti. Previše je Kragujevac hranio sitne lokalne „političare“ od ličnog interesa kojima su čitave porodice pozapošljavane u javnom sektoru. Tonije lokalpatriotizam.
Tagovi:

25 komentara

 1. Politika u Srbiji je blato. I to tako može samo u Srbiji.Zarad vlasti i ličnih interesa menjaju se mišljenja, ubedjenja, ideje, ljudi, koalicioni partneri. I to samo u Srbiji. Novi slogan je smišljen- ko nije sa nama, protiv je Srbije. Time je sve rečeno. Tako radi i gradonačelnik. Kragujevčani, srećno!

  1. Uopšte nije tačno da Dašić ,,deli“! Naprotiv, on je uveo red i upristojio Škupštinu grada, insistirajući na saradnji i konstruktivnim razgovorima pozicije i opozicije, kojima na prvim mestu treba da bude Kragujevac! Setimo se samo kakav je to cirkus bio ranije!

 2. Uz duzno postovanje Gradonacelnice Vi ste sami podelili gradjane na sns idiote i ostale koji nisu u stranci.Tako da u gradu nece biti jos dugo lepog zivota.

 3. Verko je neko ko je unazadio Kragujevac, svojim lošim političkim potezima i ličnim interesima. Prodao je sve što je mogao, da bi širio sopstveni budžet. Dolaskom Dašića na mesto gradonačelnika je pravi potez svih građana koji su mu poklonili poverenje. Grad je napredovao infrastrukturno, ekonomski, stepen zaposlenosti najniži u istoriji.

  1. Jel vi živite u nekom paralelnom svetu? Koji crni napredak! Pa Kragujevac nikad nije bio u većem haosu. Dašićevi „stručnjaci“ su upropastili sve što se upropastiti može. Bez potrebnog obrazovanja, stručnosti i iskustva oni vrlo odlučno i ubrzano vode grad pravo u jendek.

 4. Inače Dašić se mnogo pita! Jedna istorijska ličnost. Verko, kao i obično, bez moralnih vrednosti se uklapa u sve to.

 5. Odličan, isrcpan intervju, a gradonačelnik je odlično odgovarao na pitanja. U odgovorima realan, otvoren prema građanima, i verujem da jako dobro vodi naš grad.

 6. Dašić je dasa! Stvarno se razlikuje od politikanata, poput Verka, koji bi prelivao i Tihi okean, ne samo u drugu stranku, samo da ostane na vlasti!

  1. Pa Dašić je bio „stručan kadar“ još 2006 kada je postavljen za direktora Regionalnog centra u Kragujevcu Agencije za privatizaciju. Tada SNS nije ni postojala, a na vlasti je bila koalicija DSS, G17, SPO-NS (manjinska vlada uz podršku SPS). Stvarno se „razlikuje“ od Verka i ne bi „preplivao Tihi okean“ da ostane u vlasti. Čim je njegov kum Radomir Nikolić postao značajan faktor u SNS (preko tate) eto njega ponovo u ekipi na vlasti. Verovatno je i sada tu iz „ubeđenja“ a ne iz interesa. Baš kao i 2006 godine.

 7. Verujem da Dašić pažljivo bira i ,,ganja“ svoje saradnike. Samo na primeru rekonstrukcije Prosvetine zgrade vidi se njegov način rada- nema zabušavanja i osrednjosti!

  1. Isto se vidi i na primeru temeljne rekonstrukcije Tržnice… Biće srušena iz temelja, bez zabušavanja…

 8. ,,Dubokouman“ komentar, napisan samo sa jednim ciljem: da uvredi političke protivnike. Upravo to je ono, što pravi podele! ,,Vi ste ovakvi i onakvi“, umesto ,,Hajde da se okupimo i vidimo ko ima šta pametno da kaže“, i u tome svi da se takmiče, a ne u ređanju uvreda!

 9. Ova Dašićeva priča je prazna i nerealna. On i njegovi saradnici nisu, za prethodne dve godine, ništa pametno i korisno uradili za grad. Jedino što su građani mogli da vide od njih su nestručnost, amaterizam i politička osionost (po principu: mi smo Vučićevi naprednjaci i niko nam ništa ne može). I ovi botovski negativni komentari o Verku su smešni. Čovek je bio gradonačelnik u četiri mandata i mnogo toga dobrog je uradio za grad. Bilo bi korisno i za grad i za Dašića kada bi Verko postao deo lokalne vlasti. Ali na žalost ljudska glupost i sujeta ne poznaju granice, pa tako sada imamo lokalnu vlast čiji nosioci nemaju potrebno znanje, stručnost i iskustvo za sačinjavanje realne strategije razvoja grada.

  1. Ovo je tačno!!!
   Kragujevac je stao.U njemu se ništa ne dešava!!!
   Polako ali sigurno sve pripada!!!

  2. Stručnost Verkove ekipe, o kojoj govorite, dovela je do toga da su gotovo sva gradska preduzeća bila na ivici propasti, a ljudi nisu primali plate mesecima (a, opšte je poznato da je zaposlenih bilo mnogo, ponegde i mnogostruko više, nego što je realno). Ko može da žali za tim?!

   1. Pa ta gradska preduzeća više i ne postoje. Ugasili su ih tvoji naprednjaci i skoro sve komunalne delatnosto „ugurali“ u JKP Šumadija. Pre toga su isterali dosta ljudi na ulicu i ostavili ih bez posla i parčeta hleba. To je bio njihov način za „rešavanje problema“. Toliko o stručnosti naprednjačke ekipe koja je 2014 godine silom došla na vlast. Valjda su za njih nezaposlenost ljudi i njihova beda mnogo bolji od zaposlenosti i sigurnosti. Da stvarno, ko može da žali za tim Verkovim vremenom?

   2. Pa evo i sada su preduzeća u problemima. Uzimaju se veliki krediti za plate (Vodovod) i još veći za promašene investicije (Šumadija). Uskoro neće biti para jer se bankama moraju plaćati astronomske rate, a to iz redovnih prihoda nije moguće. Ponovo će iz gradskog budžeta po nekom izmišljenom osnovu biti izdvajan novac za spašavanje javnih preduzeća. Izgleda da je sada po onome „sve je isto samo njega nema“.

 10. A gde ih ganja po kafićima ?Puni kafići Dašićevih stručnjaka za vrema radnog vremena,samo kombinacie i mešetarenje.
  Školski primer nestručnosti ,amaterizma i osionosti uz profiterstvo.Prošetaj gradonačelniče pre podne kada je lepo vreme i videćeš(možda) ono što vidi narod .Verko nije dobar ,ali njegovi učenici su odlični pa su ti savetnici npr.Katićka………

 11. Da, toliko je Verko cenio stručne ljude, da je nju šutnuo i ostavio na ulici! Nije se ona uklapala u taj lopovski milje!

  1. Koga je šutnuo? Pa Katićku je Verko i doveo. Ona je uz njega postala neko ime. Slabo si obavešten prijatelju. A ta priča o lopovima…verovatno misliš na sadašnju vlast.

   1. Ti nisi obavešten. Zahvaljujući njoj Verko nije puk’o što se sela tiče, a na kraju je ženu ostavio bez posla, na ulici! Krajnje nečovečno!

    1. A nije joj smetalo dok je pored njega uživala sve privilegije? Ne razlikuje se ona od onih Verkovih što su brže bolje pretrčali kod naprednjaka 2014 godine. Ona je samo malo duže sačekala pa pretrčala. Sada je savetnik kod Dašića i vodi ga po selima baš kao što je radila i sa Verkom. Ne vidim tu nikakvu nedoslednost jer se radi se o ličnim interesima. Uostalom Katićka se pojavila kod Verka u stranci i pred lokalne izbore 2020 godine. Da je Verko tada pobedio ona bi se ponovo bavila rešavanje problema na selu.

 12. Dašić nema ni većnika ni savetnika za urbanizam ! Tu je natanji. Neće mnogo uraditi za grad u mandatu ! Ne ume da izabere kadrove iako navodno razmišlja do kasno u noć ! Svaki potez oko urbanizma mu je greška ! NIJE raspisao JAVNI konkurs za Trga Radomira Putnika da bi ugradio 5 fontana dok su rupe na asfaltu na sve strane oko Trga ! Tržnicu nije rešio po pitanju odgovornosti, jer je u pitanju direktor Urbanizma kojeg je njegov kum doveo iz NS da mu pripremi dokumentaciju za tendere ! Rešenje za Tržnicu je uradjeno samo da se potroše pare, isto kao za Trg Radomira Purnika ! Za Arsenal je organizovao konkurs, ali je izabrao rešenje zbog kojeg mora da se ruši dimnjak i radionica i napravi bazen umesto platoa, koji će uvek biti potopljen?!?!? Nema kraja greškama, neznanju i bahaćenju ! Za taj sektor ON troši desetine miliona evra para nas gradjana i to bez kadrova koji mogu da mu daju savete, nego se petlja u sve i misli da je sa foteljom dobio i znanje kako da upravlja gradom ! Bira poslušnike i samo se uvaljuje u još veći bedak ! Sujetan do beskonačnosti, teško da će napraviti bilo kakav rezultat, sem trošenja velikih para na besmislene projekte, korisne jedino za izvodjače a ne i za naše gradjane !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.