Nikola Dašić: Trg Radomira Putnika projekat od kapitalnog značaja za Kragujevac

Grad

 • Rekonstrukcija Trga vojvode Radomira Putnika po svom obuhvatu, projekat je od kapitalnog značaja za grad Kragujevac koji će tako dobiti ozbiljnu centralnu pešačku zonu, istakao je gradonačelnik Nikola Dašić najavljujući projekat rekonstrukcije.
 • Ovo je početak jedne vizije koja se rađa. Ukidanjem saobraćaja ispred zgrade suda i transformacijom parking mesta, ovaj trg nadovezaće se na postojeću pešačku zonu, na prostoru ispred Zlatne ruže i Perona, tako da će ovo u budćnosti postati veliko šetalište. Kragujevac će dobiti centar kakav kao veliki grad zaslužuje da ima, rekao je Dašić.

Gradonačelnik Dašić je na tom prostoru najavio i podizanje spomenika knjazu Milošu.

 • Grad Kragujevac kao prestonica moderne Srbije ima obavezu da se na taj način oduži ne samo knjazu, nego i njegovim saradnicima među kojima Joakimu Vujiću, Šlezingeru i Vuku Karadžiću, koji su zajedno sa Milošem učestvovali u stvaranju moderne srpske države. Rekonstrukcija Trga ispred suda je upravo prvi korak u tom pravcu, da Kragujevac u regionu bude grad sa najlepšim centrom i šetalištem, ocenio je gradonačelnik Kragujevca.

Prema rečima Aleksandra Miloševića, pomoćnika gradonačelnika za realizaciju kapitalnih projekata i saradnju sa Vladom Srbije, rekonstrukcija Trga je za grad Kragujevac projekat od izuzetnog značaja. Vrednost projekta je oko 300 miliona dinara što ga svrstava u kapitalne.

 • Grad Kragujevac i Uprava za razvoj završili su kompletnu porceduru što se tiče projektne dokumentacije. To znači da je usvojen urabnistički projekat, prethodno je rešena imovina na ovoj lokaciji i urađen projekat za građevinsku dozvolu, koja je izdata u decembru prošle godine. Grad Kragujevac je zatim raspisao tender za projekat za izvođenje, on je završen u roku koji je definisan tenderom i predat nadležnoj upravi na tehničku kontrolu. Nakon toga, kreće se u pripremu tendera za izbor izvođača radova, koji će kako Milošević očekuje, biti raspisan tokom narednog meseca. Tek nakon toga biće poznati rokovi za izvođenje radova i tačna vrednost projekta.
 • Što se tiče zgrade suda, ona je još uvek u vlasništvu Republike Srbije odnosno Ministarstva pravde. U toku je postupak prebacivanja imovine sa Republike na Grad i kada se to okonča, grad Kragujevac će moći da preduzima neke mere, kao što je sanacija tog objekta. Otežavajuća okolnost je što se zgrada suda nalazi pod najvišim stepenom zaštite i nemoguće je bilo šta menjati u objektu. Prve ideje su bile da to bude muzej ili galerija. Međutim, zbog malih kancelarija, za to nema dovoljno prostora. Teško je doneti odluku, ali nigde ne žurimo i naći ćemo naprigodniju moguću namenu, poručio je gradonačelnik Dašić.
Tagovi:

6 komentara

 1. Da li je moguće da se Glas Šumadije pretvorio u promotera vlasti ! Zašto niste pitali nekoga iz struke da Vam da stav nego iznosite samo stav vlasti kao da Vas oni finansiraju da bi ih hvalili !

 2. Neka gradonačelnik prvo sredi pijac i ostale nezavrsene zgrade jer ce i ovo početi a nece završiti.

 3. A šta bi sa garažom ispod trga? Za uređenje zgrade suda samo istu ekipu koja uređuje zgradu pijace. Tragično je da je 300 miliona dinara za ovaj grad kapitalna investicija.

 4. Gradonačelnik ponavlja planove koji su trebali da se realizuju u 2021. godini a nisu. Ne govori o tome zašto nisu , već ustma punim hvale i bez stida daje ista obećanja. Ovaj grad je pun obećanja.

 5. Zalili ste reklamu sa betonom u travu. Sram vas bilo . Jedini u Srbiji radimo trg bez konkursa ! Tražiti poništavanje porcedure jer nije po Zakonu ! Bahate neznalice !

 6. Ljudi svi ovi projekti su trebali davno biti gotovi i sve sto se radi, radi se zahvaljujuci Republici, i deca znaju za lokalnu nesposobnost koju moramo trpeti jos dve godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.