Nikola Dašić: Više nema gradnje bez sadnje drveća u Kragujevcu

Grad

Kragujevac je prvi grad u Srbiji koji je zabranio gradnju objekata bez sadnje drveća. Ovo je jednoglasna odluka odbornika gradskog parlamenta, doneta na inicijativu gradonačelnika Nikole Dašića kojom Kragujevac želi da unapredi kvalitet života građana.

Za svaki novoizgrađeni objekat površine do 1000 kvadratnih metara, investitori u Kragujevcu moraće ubuduće da posade deset novih stabala u gradu. Ako je stambeno – poslovni objekat preko 1000 kvadrata, još po jedno na svakih 500 metara kvadratnih.

Investitore na to obavezuje odluka o sprovođenju Akcije „Vrati dah prirodi – posadi drvo“ usvojena na poslednjoj sednici Skupštine grada.
Ova odluka je kruna zelenih kapitalnih projekata započetih u Kragujevcu.

  • Zahvaljujući ubrzanom razvoju Kragujevca u poslednjih pet godina na svakom koraku niču novi stambeno – poslovni objekti. Samo prošle godine nadležna gradska uprava izdala je 1389 odobrenja za izgradnju, što znači da je na tim parcelama posečena jedna šuma. A, Kragujevac ne može da raste i da se razvija na štetu zelene infrastukruture, piše u saopštenju lokalne samouprave.

Kragujevac teži statusu zelenog grada, a ovom odlukom čija primena počinje 1. septembra, korak je bliže tom cilju.

Tagovi:

1 komentar

  1. Lepo bi bilo da je istinito. Iza ove akcije se krije protivzakonita izgradnja u centru na svakoj lokaciji gde je po planu dozvoljena dubina zgrade maksimalno 20m od ulice. A svaka je po 30 i više i tako se uništava zelenilo i krše propisi jer neko dobija više kvadrata. Kragujevac nije zeleni grad nego grad gradjevinske mafije koja u sprezi sa Gradskom upravom i Gradonačelnikom dobija dozvole suprotne zakonu i uz put krši zelenilo u dubini parcela ! Pitajte gradonačelnika zašto dozvoljava dozvole suprotno planu u njegovom mandatu !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.