Nikola Nešić: Kragujevačka vlast finansira gubitke kreditom EBRD

Grad Politika

Nikola Nešić, odbornik Skupštine grada i lider “Zajedno za Srbiju” u Kragujevcu, na sednici je postavio nekoliko pitanja gradskim vlastima i za govornicom, ali i preko redovnih odborničkih pitanja na koja očekuje odgovore od gradonačelnika, većnika za finansije i Skupštine grada.

Pitanja se odnose na poslovanje JKP “Šumadija” za koje kažu da je napravila gubitak od 1,6 miliona evra pa sada to pokrivaju iz sopstvenih sredstava. Nešić je pitao zašto su uzimali kredit ako imaju toliko sredstava u rezervi ili iz kredita pokrivaju gubitke?

Po njegovim rečima dva su ključna razloga. Prvo, povoljni uslovi tokom zimskog perioda – što više nepogoda veća zarada i pod dva, nema naplate rente u Tržnicama – zar nisu takođe sami odgovorni za “Skadar u Kragujevcu”?

 • Informacije nismo tražili od Vladimira Maksimovića, člana Gradskog veća za komunalne delatnosti, čiji je to i resor, jer postoji sumnja da je i sam odgovoran za nepovlačenje sredstava i plaćanje penala prema EBRD. Takođe, on godinama izbegava odgovore i ignoriše pitanja, tako više sa njim nećemo gubiti vreme, kao što ne bi trebali ni Kragujevčani da imaju takve predstavnike u vlasti, kazao je Nešić.

Gradska vlast je, tvrdi, ignorisala ovu temu, jer odgovorni znaju da nemaju prave i konkretne odgovore, koji ne bi naškodili njihovoj trenutnoj poziciji, ali da ne bi ostalo na tome, Nešić je zatražio odgovore na konkretna odbornička pitanja.

Prenosimo odbornička pitanja koje je Nešić uputio nadležnima:

 • Kolika su do sada povučena sredstva EBRD-a (8600-GPN-47690 / broj projekta 47690)?
 • Da li postoji novi ugovor koji je potpisan u međuvremenu?
 • Molim Vas da mi se dostavi kako su povučena sredstva iskorišćena i na koje su tačno račune prebačena?
  Da li grad Kragujevac plaća dodatne penale za nepovučena sredstva (molim Vas za dokaz)?
 • Da li je bilo ko snosio odgovornost za nepovučena sredstva i za sad isplaćenih poznatih penala od 187.000evra
 • Da li su povučena sredstva za autobusku stanicu (new city bus terminal)? Ako jesu na koji su račun uplaćena sredstva?
 • Ako nisu, molim Vas za dokument koji dokazuje zašto nismo još uvek povukli sredstva?
Tagovi:

2 komentara

 1. A kako drugačije da ih finansira? Pa ovi likovi iz gradske vlasti nemaju ni znanja ni iskustva (a uz to mnogi od njih imaju i sumnjive diplome izdate od nekih fantomskih fakulteta) da bi mogli uopšte da shvate kako treba da funkcioniše jedan složen komunalni sistem kao što je JKP Šumadija. O organizaciji rada i povećanju prihoda od pružanja komunalnih usluga i da ne govorimo. Gubici su savim logična posledica neznanja i totalnog amaterizma u vođenju preduzeća od strane dosadašnjih naprednjačkih „menadžera“, od kojih neki nisu ispunjavali (a i danas ne ispunjavaju) ni osnovne zakonske uslove za učestvovanje na konkursu za izbor direktora. O njihovom prethodnom znanju i iskustvu u oblasti komunalne privrede da i ne govorimo (to je za njih bio i ostao potpuno nepoznat teren). Ako ovome dodamo i „padobrance“ iz Gradskog veća, kao i gradonačelnika Dašića koji još uvek ne shvata u potpunosti kako treba da funkcioniše lokalna samouprava, imaćemo kompletnu sliku gradskog haosa i potpunog odsustva bilo kakve strategije razvoja grada (pa i komunalnog sektora). Pa zar od takvih likova treba očekivati rešavanje problema saniranja gubitaka u JKP Šumadija?

 2. Gradska vlast, koju predvodi SNS, je teško zadužila grad. Pričali su kako je Verko uzimao kredite i zavio grad u crno, a oni sada to isto rade i čak višestruko premašuju iznos podignutih kredita iz godina Verkove vlasti. Krediti su uglavnom uzimani za promašene investicije kao što je izgradnja javna garaža kod Srca ili loše isplanirane kao što je rekonstrukcija Zelene pijace u centru. Posledice neznanja i bahatosti ove gradske vlasti su već očigledne i njih će plaćati građani.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.