NIKOLIĆ: KINEZI ZAINTERESOVANI ZA GRADNJU TERMOELEKTRANE

Ekonomija Grad

Izgradnja elektrane u Kragujevcu, za šta je zainteresovana kineska kompanije „CMEC“, bila bi „ogromna podrška industriji u narednih 20 godina“, ocenio je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

Nikolić je rekao da CMEC želi da proizvodi struju i toplotnu energiju što bi bila „ogromna investicija, recimo u rangu Gružanske akumulacije koja je bila najveći infrastrukturni projekat u Kragujevcu u poslednjih 40 godina“.

Termoelektrana bi koristila prirodni gas za proizvodnju 250 megavata struje i 150 megavata tople vode za gradski toplovod.

Čitav Kragujevac troši 150 megavata struje, rekao je Nikolić i dodao da bi se zato struja iz buduće elektrane trošila i u Srbiji, a i izvozila bi se.

Nikolić je, medjutim, rekao da je ipak rano da se govori o realizaciji tog projekta, jer je, pored Kragujevca, kandidat za to i Novi Beograd.

Podsetio je da je ista kineska firma, „CMEC“, pre nekoliko godina bila zainteresovana za izgradnju klanice u Kragujevcu, da je uradjena i studija, ali se sve zaustavilo zbog bolesti stoke koja se iz regiona proširila i na Srbiju.

Piše: Beta

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.