Nova procedura u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac u lečenju kardioloških pacijenata

Društvo

Lekarski tim interventnih kardiologa Klinike za kardiologiju, na čelu sa prof. dr Vladimirom Zdravkovićem, uvodi novu, savremenu proceduru u lečenje kardioloških pacijenata naše zdravstvene ustanove.

Južno od Beograda, ekipa interventnih kardiologa Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac je prva, koja će novom- specijalnom metodom uklanjanja kalcijumskih naslaga u srčanim arterijama rešavati životno ugrožavajući problem kod pacijenata sa teškom koronarnom bolešću, kod kojih su dijagnostikovana čvrsta kalcifikovana suženja zidova krvnih sudova.

„Zahvaljujući podršci Ministarstva zdravlja u obezbeđivanju savremene opreme, kao važnom preduslovu za unapređenje kvaliteta zdravstvenih usluga, ali i iskustvu i stručnosti tima naših interventnih kardiologa, Univerzitetski klinički centar Kragujevac je u prilici da od danas značajno osavremeni pristup lečenju kardioloških pacijenata u našoj ustanovi. Nova procedura intravaskularne litotripsije, sada će se primenjivati i u našoj zdravstvenoj ustanovi u lečenju kardioloških pacijenata.“, rekao je prof.dr Slobodan Milisavljević, v.d. direktor UKC Kragujevac.

Uspostavljanje normalnog protoka kroz kalcifikovane krvne sudove, rešenje je tegoba izazvanih suženjem krvnih puteva.

„Intravaskularna litotripsija (IVL) podrazumeva razbijanje kalcijumskih naslaga u srčanim i perifernim arterijama pomoću specijalnog uređaja koji se sastoji od generatora talasa i balon katetera određenih dimenzija. Nakon plasiranja balona u kalcifikovani krvni sud, putem generatora se šalju ultrazvučni talasi, koji u kontaktu s kalcijumom u zidu krvnog suda, prave mikropukotine. Prednost ove metode je u tome što ne postoji aktivno drobljenje kamenca u lumenu, koje bi moglo izazvati opasnost od širenja okrunjenih krečnih naslaga i začepljenja perifernih krvnih sudova, odnosno, kada su u pitanju srčane arterije, opasnost od širenja u distalne delove. Na taj način stvaraju se uslovi za izvođenje konvencionalne balon dilatacije i adekvatne ekspanzije stenta u srčanoj ili perifernoj arteriji. “, objasnio je suštinu nove procedure prof.dr Vladimir Zdravković, rukovodilac Klinike za kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac.

U primeni nove procedure – intravaskularne litotripsije (IVL) ultrazvučni talasi, koje emituje specijalni uređaj, ne oštećuju fine strukture krvnog suda, već deluju samo na tvrde kalcijumske ploče, koje sprečavaju aktivno širenje balona i kvalitetnu dilataciju zapušenog krvnog suda i postavljanje stenta. Nova procedura omogućuje minimalno invazivan pristup lečenju kardiovaskularnih bolesti i brži oporavak pacijenta.

„Uvođenje IVL procedure, samo je još jedan u nizu postupaka u širokoj lepezi intervencija, koje se već primenjuju u našoj sali za kateterizaciju, što nas čini spremnim za izazove pred kojima se nađemo, kada su u pitanju najteži pacijenti sa kardiovaskularnim bolestima. Naš tim lekara čine iskusni interventn kardiolozi: prof.dr Vladimir Miloradović, doc.dr Ivan Simić, dr Dušan Vulović i dr Dušan Nikolić, uz ekipu mlađih lekara koji sa nama sarađuju i stiču iskustvo.“, istakao je prof.dr Vladimir Zdravković.

S obzirom na kadrovski potencijal Klinike za kardiologiju, podršku Ministarstva zdravlja i ustanove u obezbeđivanju savremene opreme i uslova za rad, ekipa interventnih kardiologa Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac osposobljena je za dalje usavršavanje i uvođenje novih procedura u lečenju kardioloških pacijenata.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.