Nova rudna pregovora sa pijačnim prodavcima o fiskalizaciji

Ekonomija Grad

Iako se verovalo da će posle razgovora pregovaračkog tima pijačnih prodavaca sa prvim čovekom države Aleksandrom Vučićem moći da odahnu, jer njegova reč obično biva i poslednja, to se, ipak, nije desilo. Njihov zahtev da budu izuzeti od fiskalizacije biće na stend baju još nekoliko meseci, dok se ne utanači modus njihovog ulaska u fiskalni sistem, a i da se sačuva pijaca koja je deo identiteta društva. 

Ministar Siniša Mali još pre mesec dana na pregovorima bio je kategoričan da ne pristaje na kompromise i da svi moraju da budu u fiskalnom sistemu bez izuzetaka kako i Zakon o fiskalizaciji nalaže, osim registrovanih poljoprivrednih proizvođača, koji na pijačnim tezgama prodaju svoje poljoprivredne proizvode, zbog suzbijanja sive ekonomije. Ministar je time praktično stavio tačku, ali da je posle tačke moguć i zarez pokazali su susreti pijačara s predsednikom Vučićem. 

Po rečima jednog od njih iz pregovoračkog tima došlo je samo do kupovine vremena, jer se pregovori nastavljaju, a fiskalni računi izvesno neće se izdavati na pijacama počevši od 1. maja, ali je zato „skočio” paušalni porez dok se ne dođe do konačnog rešenja. I svi naredni sastanci radnih grupa prebacuju se na Ministarstvo finansija.

Biće, ne zna se kad će

Jedan od predstavnika pijačnih prodavaca iz Kragujevca je i Milan Milosavljević, koji na Šarenoj pijaci drži tezgu s obućom. S njim smo razgovarali i prilikom najave velikog protesta u martu pred Skupštinom, nakon izjave ministra finansija i po povratku sa pregovora s predsednikom Aleksandrom Vučićem. 

 • Za sada nema dogovora. Bili smo na pregovorima s predsednikom i oni još uvek nisu završeni. Ali, odgodile su se fiskalne kase do daljnjeg. Mi posle praznika opet idemo u ministarstva finansija i trgovine na pregovore, tako da za sada ne možemo da kažemo da je nešto konkretno određeno. Imaćemo fiskale kase, samo ne znamo kada, kaže Milosavljević. 

Na pitanje novinara da li im je ostavljena mogućnost za nabavku fiskalnih kasa uz benefite države, s obzirom da nisu ušli u fiskalni sistem do 1. maja, kada je bio krajnji rok, Milosavljević je rekao da o tome još uvek nisu razgovarali sa vlastima. Očekuje da će o tome tek biti reči na sledećem sastanku u Ministarstvu finasija, kada budu videli šta oni nude. 

Mada im je, kako tvrdi, u Ministarstvu finansija predočeno da od maja ne mogu da rade više bez fiskalnih kasa i da će se u suprotnom izricati kazne od 300.000 do dva miliona dinara, što je samo inteziviralo njihove proteste. Ali, predsenik je uspeo da nađe neko privremeno, prelazno rešenje. U ovom vakuumu (od maja do septembra), plaćaće paušalni porez koji je u međuvremenu povećan, mada faktički još uvek ne znaju koliko, jer ništa nije utanačeno.

 • Ministar Siniša Mali vodi svoju politiku i mi čak prema njemu imamo neko razumevanje, ali ovde se najverovatnije neće pitati on. Još pre mesec i po dana pričao je o uslovima rada na pijacama koje treba unaprediti i ništa od toga se nije desilo, kaže Milosavljević.

Pregovarački tim je otvoreno rekao predsedniku Vučiću da fiskalne kase neće, samo da se dogovore oko paušalnog plaćanja poreza, neka porezi malo idu na gore, jer to nije velika cifra i to je, kako kaže, bio njihov predlog. 

 • Naš predlog je bio da zbog svih specifičnosti našeg posla dobijemo poseban status pijačnog prodavca, koji bi bio drugačiji u odnosu na dosadašnji. Sada smo izjednačeni sa STR prodavnicama koje posluju u sasvim drugačijim uslovima. Na taj način plaćali bismo paušalni porez i spremni smo da porez bude i veći, kaže Milosavljević. 
Otkazivanje tezgi

Šta je predsednik razgovarao sa ministrima finansija i trgovina i kako se došlo do ovog prelaznog rešenja njima nisu poznati detalji. 

 • Mi sa Vladom nismo ni pregovarali, nego direktno sa gospodinom Aleksandrom Vučićem, koji nas je primio srdačno i hvala mu na tome, jer se zaista zauzeo da nam pomogne, a kako će sad on to da dalje da izvede sa ministrima mi to ne znamo. Imaćemo još jedan sastanak kako bi nas obavestili šta su rešili i šta je za nas prihvatljiva opcija, kaže naš sagovornik, dodajući da je za sada utanačeno da će svaka tezga morati da plaća paušalni porez, a ako neko drži pet tezgi, za svaku će morati da plaća ponaosob, što su oni i prihvatili.

Milosavljević tvrdi da su kragujevački zakupci tezgi i pre ovih pregovora počeli masovno da otkazuju zakup. Rečeno im je, posle prvog razgovora s predsednikom, da budu strpljivi i sačekaju još malo, iako su svesni da se neće lako doći do prihvatljivog dogovora s drugom stranom.

Inače, fiskalne uređaje ne moraju da poseduju pored registrovanih vlasnika domaćinstava, još delatnosti koje se smatraju poslovima domaće radinosti, a za sve ostale preduzetnike koji na pijacama prodaju različite vrste robe široke potrošnje, prehrambene proizvode drugih proizvođača ili voće i povrće iz uvoza fiskalne kase su obavezne. 

Piše: Elizabeta Jovanović, Kragujevačke
 

Tagovi:

1 komentar

 1. Ako nisu poljoprivredni proizvodjaci vec preprodavci odnosno jesu prodavci robe koja ima (nepoznato) neko poreklo isti treba da imaju fiskalne kase odnosno da izdaju racune.

  Svako ko tvrdi da je ovo pogresno staje na stranu sverca odnosno zadnjih vrata i omogucava se sticanje bez osnova.

  Sto se vise opiru sve vise ce da ih boli obzirom i da ostali privredni subjekti koji rade u sistemu maloprodaje to moraju da postuju i krajnjim korisnicima kao fizicka lica izdaju (fiskalne) racune.

  S’ druge strane nova fiskalizacija je bila najavljena pre par godina ali ljudi sa sarene pijace niti su obracali paznju na to niti su ucestvovali tada na raspravama kada je trebalo da se usvoji zakoni niti kada je bila rasprava i webinari kada se krenulo u tehnicku implementaciju istog.

  Ne branim drzavu a posebno ovu novu fiskalizaciju jer je najskuplja i jednostavno nije primerena ni iz tehnickog dela za nase uslove jer smo ipak siromasna zemlja. Ovo zadovoljstvo kosta 300 miliona evra od cega su oko 30 miliona subvencije za nabavku novih uredjaja za potrebe nove fiskalizacije.

  Ono sto je sporinije sa ovom novom fiskalizacijom je i sto se drzava otvoreno ruga svima nama a posebno privrednim subjektima koji su obveznici fiskalizacije je da na novim fiskalizovanim zurnalima (racunima) na kraju racuna iznad QR koda je iznos placenog poreza a ne ukupan iznos za placanje.

  Znaci potencira se neki porez sto dalje implicira da drzava je nesposobna da vrsi kontrolu jer gleda samo sebe a ne poreskog obveznika fiskalizacije niti krajnjeg korisnika.

  Dalje, novom fiskalizacijom drzava ne resava sistem crnog trzista jer ovaj sistem iako je liberalan i tehnicki dobar sa druge strane ne resava osnovni problem.

  Osnovni problme je da poreska uprava N E R A D I SVOJ POSAO!

  Dokaz: Stara fiskalizacija je takodje dostavljala neka stanja preko interneta u globalu pa se ovi iz poreske nesto nisu preterano interesovali. Sada se samo to prosirili i salje ceo sadrzaj zurnala (racuna).
  A da, sada je druga ambalaza ali sadrzaj je isti … dnevno stanje stvari obveznika fiskalizacije.

  Zakljucak izmedju ostalog da onaj ko nije hteo da izdaje racune u skladu sa zakonom to ce ciniti i dalje.
  Onaj ko nije registrovan da li ce se prebaciti u legalne tokove?

  Drzava citaj politicar na vlasti i mimo vlasti do danas ne razmisljaju i nisu ucinili nista da se napravi poslovni ambijent.

  Svedoci smo da se svakog dana sve vise komplikuje sve od birokratije a pod slogalnom digitalizacije, eUprave, APR i sl.

  Neposredno vezano za ovo je i da nasim Ustavom gradjanima nije garantovan internet servis pa tako i samo stvaranje iskljucive obaveze da se recimo samo preko istog vrsi registracija DOO sledece godine i nikako drugacije je stvar za veliko pitanje?

  Naravno, podsecam i da do skoro otvoreni DOO niste mogli svoljevojno po skracenoj proceduri da zatvorite ako nemate potrazivanja niti dugovanja vec ste bili u obavezi da taj postupak traje 3 + 1 mesece sto znaci da ste imali i dodatni trosak u vidu plate i doprinosa za lice koje bilo likvidacioni upravnik priliko zatvaranja DOO.

  Sve gore navedeno se menja naradnom voljom mirnim putem pa tako sledeci put kada birate postavite sebi pitanje da li vam je bilo lepo ili ne? Ako nije menjate sebe ali i one koji su do tada bili na vlasti.

  Time pomazete sebi za zivota da vam bude bolje ali i vasim bliznjima i deci koja tek dolaze i ulaze u sistem.

  O svemo oko efiskalizacije bih imao mnogo toga jos da kazem ali plasim se da ce redakcija da me onemoguci zbog duzine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.