Nove muke radnika Fijata: Prijavili se za rad u Slovačkoj, a dobili otpremnine

Grad

Mukama radnika kragujevačkog Fijata kraj se ne nazire. Oni koji nisu hteli da odu u inostranstvo i rade dve godine u Stelantisovim fabrikama proglašeni su tehnološkim viškom i dobili otpremnine. Međutim, na tom spisku našlo se i nekoliko radnika koji su želeli na rad u inostranstvo. Kao objašnjenje za to što je proglašen tehnološkim viškom novi direktor Fijata u Kragujevcu jednom od radnika rekao je da previše veruje medijima i državi.

Do pre nekoliko dana 37-godišnji Ivan Radomirović bio je zaposlen u kragujevačkom Fijatu kao radnik na montažnoj liniji. Da bi mogao da izdržava porodicu odlučio se da zadrži posao u fabrici i prijavio za rad na dve godine u Stelantisovoj fabrici u slovačkom gradu Trnava. Za to, međutim, neće imati prilike jer je proglašen tehnološkim viškom.

„Moj slučaj je da sam se 6. juna prijavio za rad u Slovačkoj na dve godine, misleći, kao što je u medijima rečeno, da ćemo svi da zadržimo posao. Onda sam prekjuče dobio poruku da mi je legla otpremnina, bez ikakvog saznanja da sam tehnološki višak. Direktor mi je rekao da ima samo pet minuta. Ja sam mu rekao da na televiziji pričaju da ko se prijavi za Slovačku zadržava posao, a on mi je rekao mnogo gledaš televiziju i državni vrh, mi ne pričamo preko medija. Stav naše kompanije se zna“, navodi Radomirović.

Konsturktor alatnih mašina, radnik u pogonu karoserije Fijata, Željko Spasić prošao je još gore. I on je hteo da radi u Slovačkoj, a otpremnina koju nije želeo, umanjena mu je za 5.500 evra.

„Suočili smo se sa problemom nasilne isplate Fijatovih otpremnina. Prijavio sam se za inostranstvo, za dve pune godine rada i prihvatio sam da odem sa malim bonusom da bih zadržao posao u Stelantisu posle odrađene dve godine i bez prekida. Želimo da ostanemo ovde da radimo. Zakinut sam za 655.000 dinara, za punih 11 godina staža u Zastavi. Sindikat i država su se dogovorili za isplatu po 500 evra po godini radnog staža. To mi nije ni u rešenju niti je novac legao“, ističe Spasić.

Veruje da je razlog za to što su sve vreme stari Zastavini radnici u Fijatu diskriminisani.

„Možda je i jedan od razloga što smo izbačeni iz fabrike, nismo nudili mito i korupciju, sir i kajmak, svojim šefovima, mom šefu – supervizoru. Valjda mu se nisam svideo a pošto sam iz Zastave, većinom smo diskriminisani mi iz Zastave, kako smo prešli u Fijat, već devet godina, mislim da je to bio razlog“, kaže Spasić.

Početkom sledeće nedelje novi razgovori u Beogradu

Radnici Ivan i Željko nisu dobili otkaz zbog loših ocena rada. Predsednik Samostalnog sindikata Fijata Saša Đorđević uverava da će početkom radne sedmice u Beograd na sastanak.

„Nama se prijavilo sedmoro kolega, a prema našim saznanjima ima ih do 12. U Beograd ćemo ići u ponedeljak ili utorak. Reč je o svim onim tehničkim stvarima koje nisu bile rešene na prethodnom sastanku. Vezano za sve osetljive grupe, vezano za način zapošljavanja kolega“, kaže on.

Đorđević smatra da su neke radnike subjektivno ocenjivali brigadiri i poslovođe.

„Sam način metodologije bi trebao da bude poznat i transparentan, da ne bismo imali situaciju da rukovodioci koji ocenjuju radnike leče u jednom momentu svoje frustracije prema tim istim radnicima“, poručuje predsednik sindikata.

Narednih dana oko 1.000 radnika Fijata ima priliku da se izjasni o najnovijoj ponudi Stelantisa. Opciju da dve godine rade bez prekida u inostranim fabrikama ili da isto toliko rade Slovačkoj, s tim što bi na svaka tri meseca dolazili na mesec dana kući.

Za N1 piše Milan Nikić

Fotografije: N1

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.