NOVI IZVRŠNI DIREKTOR ZASTAVA ORUŽJA MILAN LJUJIĆ

Društvo Ekonomija

Za novog izvršnog direktora Zastave oružja, za proizvodnju i tehnologiju, fabrički Nadzorni odnor, umesto smenjenog Đordđa Nestorovića, upravo je imenovao Milana Ljujića, dosadašnjeg rukovodica kompletnog vojnog programa (proizvodnje pešadijskog naoružanja), lociranog u više pogona kragujevačke fabrike.  Smena u menadžmentu Zastave oružja nije obrazložena, niti su  kragujevački oružari i javnost  o njoj oficijelno obavešteni.

Poznavaoci (ne)prilika u najstarijem srpskom industrijskom preduzeću i jedinoj domaćoj fabrici oružja tvrde da je Ljujić dobar stručnjak, samim tim i „kvalitetno  rešenje“ za mesto na koje je postavljen. Nije, medjutim, dobro to što, smatraju, fabrički Nadzorni odbor, na čelu sa pukovnikom Ivicom Marjanoviće, iznenadnim i neobrazloženim smenama u poslovodstvu preduzeća nepotrebno troši kadrove fabrike oružja. Tim pre što je i Đorđe Nestorović, koji je ranije bio i generalni direktor Zastave oružja, bio „kvalitetno rešenje“ za mesto na kojem je bio do pre koji dan.

Podsećaju da je, pre Đorđa Nestorovića, bez ikakvog obrazloženja, krajem prošle godine, smenjen i tadašnji generalni direktor Zastave oružja, pukovnik Milojko Brzaković, na čije mesto je iz „Krušika“, opet bez obrazloženja, doveden ekonomista Mladen Petković. Pre Brzakovića, iznenada i bez obrazloženja, smenjena jei izvršna direktorka fabrike  Zorica Djordjević. Isti Nadzorni odbor fabrike svojevremeno  je na funkciju izvršnog direktora Zastave oružja postavio Aleksandra  Mladenovoća, da bi ga prošle godine  smenio, naravno bez obrazloženja. U međuvremenu su sa direktorskih mesta posmenjivani brojni iskusni rukovodioci u fabričkom marketingu, proizvodnji, razvoju i drugim radnim celinama.

U Zastavi oružju na delu je, tvrde naši sagovornici, velika kadrovska vrteška, na kojoj niko više nije siguran za svoju pozoiciju, te ne bi bilo veliko iznenađenje, upozoravaju, ako bi i tek postavljeni izvršni  direktor za proizvodnju i tehnologiju Milan Ljujić u dogledno vreme bio smenjen sa tog mestra. Aktuelni generalni direktor Zastave oružja Mladen Petković navodno nije bio za smenu Nestorovića, niti je, kako se špekuliše, predložio njegovog „naslednika“Milana Ljujića.

  • Ministarstvo odbrane uvek je verifikovalo izbor ključnih rukovodilaca u Zastavi oružju, ali je generalni direktor fabrike, ponekad i formalno barem, predlagao kandidate za svoje najbliže saradnike. Izgleda da to više nije slučaj, navode  naši sagovornici.

Deo upućene javnosti sve iznenadnije smene u poslovodstvu Zastave oružja dovodi u vezu sa najavljenim masovnijim uvodjenjem privatnih kompanija u proizvodni proces Zastave oružja, što bi, kako se pretpostavlja, mogao da bude uvod u dokapitalizaciju, odnosno privatizaciju Zastave oružja, za šta su potrebni  kooperativniji, to jest kadrovi u koje oni koji ih postavljaju imaju poverenja. Privatizacija Zastave oružja i ostalih fabrika domaće vojne industrije omogućena je lane usvojenim Zakonom o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme. Tim zakonomo mogućeno je inostranim i domaćim investitorima da postanu vlasnici do 49 odsto kapitala Zastave, ili neke druge vojne fabrike iz grupacije Odrambena industrija Srbije, s time što nijedan ne može samostalno daima više od 15 posto akcija.

Piše: Zoran Radovanović
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.