NUNS: Neprofesionalno izveštavanje o širenju majmunskih boginja

Društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je danas neprofesionalno izveštavanje medija o širenju majmunskih boginja i dovođenja u vezu sa LGBTQ+ populacijom i istaklo da stigmatizacija i targetiranje pojedinih grupa ne samo da nanose štetu određenoj zajednici nego remete i javno zdravlje.

Mediji bi trebalo da pristupe ovoj temi kao zdravstvenom problemu, pružajući relevantne informacija od javnog interesa, bez širenja homofobije, ističe NUNS.

Ovakvo izveštavanje medija, naveo je NUNS, veoma podseća na izveštavanje o HIV tokom osamdesetih godina i predstavlja realnu opasnost od jačanja stigme prema LGBTQ+ zajednici.

Mediji bi trebalo da izveštavaju u skladu sa Etičkim kodeksom novinara Srbije, ali i da budu svesni svoje odgovornosti kada izveštavaju o osetljivim temama.

Etički kodeks izričito kaže da „novinar mora biti svestan opasnosti od diskriminacije koju mogu da šire mediji i učiniće sve da izbegne diskriminaciju zasnovanu, između ostalog, na rasi, polu, starosti, seksualnoj orijentaciji, jeziku, veri, političkom i drugom mišljenju, nacionalnom ili društvenom poreklu“, podsetio je NUNS.

Pored toga, NUNS je podsetio medije na njihovu ulogu i odgovornost prema društvu, i naglasio da je u ovom slučaju važno zaštiti javno zdravlje i bezbednost građanja i građanki, a da stigmatizacija jedne društvene grupe i stvaranje zablude o načinima prenošenja bolesti doprinose sasvim suprotnom efektu.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.