O brendiranju Kragujevca – Spoj tradicije i novog

Društvo Ekonomija
 • Okupljeni smo oko istih ideja i vrednosti koji stvaraju nove vrednosti u MIND Parku, delu srpske privrede sa najvećim impaktom na kragujevčki DNK, a koji svoju viziju deli, učestvujući u viziji Kragujevca, rekao je je gradonačelnik, Nikola Dašić na završnoj konferenciji projekta Brendiranje grada Kragujevca.

Reč je o projektu u okviru Programa podrške lokalnim samoupravama u Srbiji na putu pridruživanja EU, unapređenju kvaliteta usluga, dijaloga zaiteresovanih strana i lokalne administracije koji se realizuje uz podršku SKGO, Vlade Švedske, IKT klastera Centralne Srbije i MIND Parka kao jedinstvenog industrijskog kompleksa u srcu Šumadije.

 • Sanjamo velike snove i želimo da Grad Kragujevac, koji je oduvek bio poznat kao grad automobilske industrije, sada postane poznat kao grad u kome se razvija železnička industrija, a IT daju svoj dodatni benefit. Pored velikih imena Fiata i Simensa, u Kragujevac uskoro dolazi i Škoda i to nisu jedine kompanije koje posluju u Kragujevcu ali su svakako naprepoznatljivije. Grad Kragujevac je ozbiljan privredni ambijent, čak i u ovakvim vremenima može da pruži dobre uslove mladim ljudima i kompanijama koje žele da posluju kod nas, kazao je Dašić.
 • Metalski sektor već prepoznaje potencijale grada ali mi želimo da školovani mladi Kragujevčani ali i oni koji se još uvek školuju, unose svoje kreativne kapacitete u razvoj svog biznisa ali i svog grada, dodao je Dašić i istakao da je brendiranje grada koji spaja automobilsku, železničku industriju u isto vreme i IKT, dugotrajan proces.
 • U bilo kom delu sveta, asocijacija za Kragujevac biće kvalitetan poslovni ekostistem, dobro mesto za život i rad. Predstavnici IKT klastera su oni koji ovaj grad mogu da predstave celom svetu na jedan drugačiji način, rekao je gradonačelnik Dašić i zahvalio partnerima SKGO i Vladi Švedske kao i privrednicima i stručnjacima iz oblasti informacionih tehnologija bez čijih veština i znanja je nemoguće pratiti svetske trendove i postati grad budućnosti kojim će se svako ponositi.
 • Cilj procesa brendiranja je održiva budućnost grada Kragujevca kroz stvaranje povoljnije klime za poslovanje. MIND Park nudi mnoge benefite u poslovnom razvoju s obzirom na lokaciju, sinergiju u poslovanju, školovani, stručno osposobljeni kadar kao i kompletnu biznis podršku svojim partnerima iz železničke, aero i haj-tek industrije. Odavde možemo da opslužujemo tržište celog sveta, rekao je Bratislav Milanović, vlasnik i osnivač MIND Grupe i istakao da je zajedničko usmeravanje snaga pravi put za zajednički razvoj.
 • Potpisivanjem Sporazuma pre više od dve godine sa Vladom Švedske, Kragujevac je pokazao ozbiljnost u nameri i isticanju svojih novih mogućnosti za brendiranje i da od sopstvenog promišljanja napravi da bude prepoznatljiv, u ovom slučaju privrednicima celog sveta da na mapi prepoznaju Kragujevac, njegove težnje, mogućnosti i napore za sve što je do sada uradio, rekao je Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO.
 • Kragujevac je dao veliki doprinos ukupnoj slici srpske lokalne samouprave u očima, pre svega Evrope i kako treba da izgleda i sve to uz podršku Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga i IKT klastera.
  Poslednjih šest godina bavimo se međusektorskom saradnjom podstičući saradnju između IT i tradicionalnih sektora a u Kragujevcu su to automobilski i metalski sektor, kazao je Branimir Dženopoljac, direktor IKT klastera Centralne Srbije.
 • Posle međusektorske konferencije Digit 2019, Kragujevac je otpočeo sa projektom brendiranja i sada, na njegovom završetku počinjemo novi projekat – intenzivnije saradnje svih aktera lokalnog ekosistema, predstavnika IT metalskog sektora, lokalne samouprave, akademskog i neprofitnog sektora. Novi početak se upravo događa ovde u Mind industrijskom parku koji predstavlja sponu između svih aktera i glavni je pokretački motor budućeg razvoja Kragujevca, regiona Centralne Srbije i Republike Srbije u celini, poručio je DŽenopoljac.

U okviru završne konferencije održana je panel diskusija na temu Mogućnosti za saradnju između kompanija IKT i metalskog sektora. Pored direktora IKT klastera Dženopoljca, panelisti su bili Radomir Erić , član Gradskog veća za privredu, Darko Đorić, izvršni direktor MIND Grupe, Predrag Lučić, direkotr Reginalne privredne komore i Isidora Beraha, naučni saradnik na Institutu ekonomskih nauka u Beogradu.

Tagovi:

2 thoughts on “O brendiranju Kragujevca – Spoj tradicije i novog

 1. Jedino sto ova vlast i ovi u opoziciji mogu da brendiraju je veliki n e r a d i n e s t r u c n o s t!
  Sramota! Bolje da cute i probaju za promenu da rade a ne da se slikaju i pricaju gluposti i time pokazuju svu sistemsku i drustvenu propast grada Kragujevca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.