O Prostornom planu Srbije: Unaprediti a ne oduzimati Kragujevcu stečeni status

Društvo Grad
  • U okviru javnog uvida o krovnom dokumentu prostornog planiranja, Kragujevac je iskoristio mogućnost da resornom ministarstvu dostavi svoje predloge i sugestije na dokument koji određuje prioritete i pravce razvoja Srbije u narednih 15 godina, kažu u lokalnoj samoupravi, povodom posete Đorđa Milića, pomoćnika ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koji je zadužen za prostorno planiranje i urbanizam.

Sa Milićem su razgovarali gradonačelnik Nikola Dašić, glavni urbanista Ivan Radulović i Aleksandar Milošević, pomoćnik gradonačelnika za realizaciju kapitalnih projekata i saradnju sa Vladom Srbije.

Glavne sugestije se odnose na deo koji se bavio razvojem urbanog sistema Republike.

Smatramo, rečeno je tom prilikom, da je neophodno da se Kragujevcu vrati odnosno afirmiše i čak unapredi prethodno stečeni status.

  • Neophodno je Kragujevac kao urbano područje u rangu izjednačiti sa Novim Sadom, Nišom i Prištinom i definisati zonu urbane aglomeracije. Jedan od predloga koji je upućen resornom Ministarstvu je da se izvrši povezivanje na dominantne osovine razvoja Republike, pre svega kroz plansko potenciranje „šumadijsko-ibarske“ (nacionalne) osovine razvoja, koja povezuje Beogradski metropoliten, Šumadiju i Kosovo, a takođe povezuje Kragujevac sa velikomoravskom i zapadnomoravskom primarnom osovinom razvoja. U skladu sa davanjem značaja ovoj razvojnoj osovini, dati i adekvatan tretman saobraćajnoj mreži na ovom pravcu, smatra tim gradonačelnika Dašića.

Ove ključne, kao i druge sugestije na Nacrt Prostornog plana Srbije, detaljno su i stručno obrazložene pomoćniku ministra Đorđu Miliću.
Zbog svog strateškog značaja, ekonomskog uticaja, saobraćajne povezanosti, kulturno-istorijske utemeljenosti, turističke atraktivnosti i razvojne potentnosti, u urbanom sistemu Srbije, Kragujevac bi u novom Prostornom planu Republike Srbije trebalo da dobije značaj koji i realno zavređuje.

Tekst je objavljen u okviru projekta „Prostorni plan Srbije – A gde je Kragujevac“, kojim će serijom tekstova Glas Šumadije pokušati da rasvetli položaj Kragujevca u novim planskim dokumentima Republike Srbije, kao i pravce razvoja grada. Projekat je podržao grad Kragujevac.
Tagovi:

2 komentara

  1. Kad se pretraži na googlu piše da je taj pomoćnik ministra Milić radio Prostorni plan iz 2010 https://www.putevi-srbije.rs/images/pdf/strategija/PI_PPRS_2011-2015.pdf ima u tom dokumentu karta prioriteta za realizaciju ! U njoj nije ucrtan autoput od Kragujevca ka Čačku, al jeste od Kruševca ka Kraljevu ! Ako pomoćnik Milić dolazi da objasni šta će biti sa nama onda je to farsa. On je glavni zašto se nije započelo sa obilaznicama i autoputem ka Čačku i zašto se investira u Kruševac ! Umesto da Dašić traži njegovu smenu jer su nas opet oštetili .on ga moli da nam pomogne, zato nam je i tako !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.