O SLUČAJU MIROSLAVA JOVANOVIĆA, ALI I SOLIDARNOSTI

Društvo Video

Tačno tri godine je prošlo od protesta #Samo po zakonu# kojim su kragujevački novinari zahtevali od gradske vlasti da raspiše konkurs za sufinansiranje medijskih projekata. Slučajnost je htela da je baš juče, na trogodišnjicu tog protesta, ali ovog puta u znak podrške kolegi Miroslavu Jovanoviću.

Na adresu Miroslava Jovanovića stiglo je rešenje o izvršenju. Počinje da ističe vreme potrebno za isplatu kazne od 1,5 miliona, a na računu za pomoć kragujevačkom novinaru juče je bilo tačno 492 180,00 dinara.

U okviru akcije Solidarno za Miroslava Jovanovića Šumadijski centar za građanski aktivizam Res publika organizovao javnu tribinu „Slučaj Miroslava Jovanovića- sudska praksa i novinarska soldarnost“. Na tribini su o Miroslavljevom „slučaju“, ali i svim drugim slučajevima sa kojima se suočavaju novinari u Srbiji, govorili Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a, Nedim Sejdinović, doskorašnji predsednik NDNV-a, Slobodan Radičević, član Uprave UNS-a i Ivana Stevanović, direktorka Fondacije Slavko Ćuruvija.
Sa učesnicima, koji su pokušali da daju odgovor na pitanja – da li je slučaj dugogodišnjeg urednika „Svetlosti“ i „Kragujevačkih “ presedan u dosadašnjoj praksi kažnjavanja novinara mogu li profesionalna udruženja da pruže neku vrstu zaštite od drakonskih kazni i drugih pritisaka i pretnji kojima su izloženi medijski radnici; postoji li solidarnosti među novinarima i zajednički ciljevi oko kojih je moguće okupiti sva profesionalna udruženja – razgovarala je Bojana Vlajović Savić.

 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.