Obavljena vakcinacija građana BiH u Kragujevcu

Doba korone Društvo Grad

Grupa radnika iz BiH, zaposlenih u trgovačkim i uslužnim delatnostima vakcinisala se danas (nedelja, 30. maj) u kragujevačkoj Sportskoj hali „Gordana Goca Bogojević”. O ovoj akciji, koju je inicirao Savez samostalnih sindikata Kragujevca pišući i apelujući i na ministarku za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dariji Kisić Tepavčević, pisali su svi mediji prenoseći otvoreno pismo kragujevačkih sindikalaca da se i njihovim kolegama iz BiH omogući vakcinisanje protiv Kovida-19.

Vakcinacija je obavljena na punktu u Hali park a prvu dozu cepiva primilo je 35 zaposlenih u trgovini i uslužnim delatnostima koji su u Kragujevac došli iz Sarajeva, Tuzle, Goražda… Takođe i njihova revakcinacija za tri nedelje ići će preko kragujevačkog Doma zdravlja koji je zadužen za masovnu imunizaciju u Šumadijskom okrugu.

– Pozadine ove ideje je činjenica da za građane BiH još uvek nisu obezbeđene dovoljne količine vakcina. Mi smo dobili izvesne količine cepiva, između ostalog i od Vlade Republike Srbije, međutim naši radnici u trgovini i ugostiteljstvu nisu na listi prioriteta i sigurno neće skorije doći na red, izjavila je Mersiha Beširović iz Sarajeva, predsednica Sindikata zaposlenih u trgovini i uslužnim delatnostima BiH.

Za nju je ovo „poseban dan” jer je na realizaciji ove akcije već mesecima radila sa kolegom Jugoslavom Ristićem predsednikom Saveza samostalnih sindikata iz Kragujevca.

– Činjenica je da se veliki deo naših građana već vakcinisao u Srbiji pa smo onda pokušali da jednu takvu ideju organizujemo i preko naših sindikata koji sarađuju već godinama, istakla je Mersiha Beširević, naglasivši da se ona se još ranije zajedno sa suprugom vakcinisala (i revakciniala) u Beogradu uredno se prijavivši preko e-uprave a ovu priliku je iskoristila da se javno zahvali svim građanima i poreskim obveznicima Srbije obzirom da su vakcine koje primaju njeni sugrađanani plaćene njihovim novcem.

Građani BiH koji su se vakcinisali u Kragujevcu bili su „raspoloženi” za bilo koje cepivo od ponuđene četiri vakcine. U prvoj verziji je za njih bila namenjena „AstraZeneka” ali su ipak na kraju primili „Fajzer” što je večini njih i bio prvi izbor.

– U Kragujevac smo došli, pošto nam trenutno u našem gradu i zemlji zbog malog broja vakcina i epidemiološke situacije nije omogućeno da se vakcinišemo. Prioritet su starija populacija (od 70 godina) i zdravstveni radnici a pitanje je kada bi smo mi zaposleni u trgovini i uslužnim delatnostima stigli na red, kaže Jasmina Alić Zec (28) iz Tuzle.

Ona iskreno, nije imala nikakav problem ni sa jednom vrstom vakcine.

– Mislim da su sve one dobre, ali generalno najviše sam volela da primim baš „Fajzer” ili „Modernu” jer njima najviše verujem, tvrdi Jasmina.

U tu vrstu cepiva najviše poverenja ima i Siniša Zec (33) takođe iz Tuzle koji se bavi industrijskim dizajnom.

– Kod nas nema vakcina a ispalo je ovako srećno da to možemo da obavimo u Kragujevcu, pa što da ne, samatra on.

U Kragujevcu se u ovoj grupi vakcinisala i Mersada Ferhatović (43) iz Sarajeva. 

– U Sarajevu ne možete doći na red, obzirom da idu prvo stari pa zdravsteni radnici, zaposleni u prosveti, apotekari… A, ja sam trgovac i u kontaktu sam sa ljudima svakdnevno i non stop, ne krijući da se sada „oseća mnogo sigurnije”. I njen izbor je bila baš američka vakcina i dobila ju je u Kragujevcu.

Na vakcinalnom punktu biila je i doktorka Gordana Damjanović, član Gradskog veća Kragujevca za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Po njoj velika je čast i zadovoljstvo (a, nije izostala ni saglasnost nadležnih organa) da se građani BiH vakcinišu u Kragujevcu.

– U pitanju su članovi sindiklanih organizacija sa kojima sarađuju naši kragujevački sindikati i zaista nam je čast i zadovoljstvo da im pomognemo, kao i ostalim ljudima u regionu da se vakcinišu kako bi ne samo naša zemlja dostigla kolektivni imunitet već i naši susedi, istakla je ona, podsetivši da mnogi od njih dolaze iz gradova koji su pobratimi sa Kragujevcom. Po njoj ta saradnja i prijateljstvo se nastavlja i na ovaj način.

I Jugoslav Ristić koji je ovu akciju inicirao ispred Saveza samostalnih sindikata Kragujevca zadovoljan je što se sve uspešno završilo.

– Srećni smo što smo bili u mogućnosti da i na ovaj način „ugostimo” naše kolege i prijatelje iz Sindikata BiH. Sutra će možda oni biti u prilici da pomognu nama, zaključuje Ristić.

Po rečima doktorke Gordane Damjanović, Jugoslava Ristića i Mersihe Beširović ovakve akcije mogu da se ponove na vakcinalnim punktovima Doma zdravlja Kragujevac ukoliko bude još zainteresovanih u BiH kao i dovoljno raspoloživih vakcina kod nas.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.