Obeležavanje Dana državnosti u Kragujevcu

Grad Kultura

Povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije, grad Kragujevac organizuje niz svečanosti. U mestu u kome je donet Sretenjski ustav 1835. godine predviđene su različite aktivnosti.

U ponedeljak, 13. februara, biće održano predavanje Predraga Ilića, arhivskog savetnika i istoričara, pod nazivom „Miloš Obrenović i Sretenjski ustavˮ. Mesto održavanja biće u Istorijskom arhivu Šumadije Kragujevac, u 11 časova.

Istog dana, u Knjaževsko-srpskom teatru, u 20 časova, planiran je muzičko-scenski prikaz „Knežev dnevnikˮ, u organizaciji Muzičkog centra Kragujevac. Gradski kamerni hor Liceum, sekstet Gradskog kamernog orkestra Šlezinger pod dirigentskom palicom Katarine Stanković, i glumac Nikola Milojević potrudiće se da posetioci imaju potpuni doživljaj.

Za one koji neće biti u mogućnosti da u ponedeljak prisustvuju predavanju „Miloš Obrenović i Sretenjski ustavˮ, omogućen je još jedan termin, u utorak 14. februara, u 12 časova, u Istorijskom arhivu Šumadije Kragujevac.

U narodnom muzeju Šumadije  ̶  Konak kneza Mihaila, 14. februara, u 19 časova, biće otvaranje izložbe magistra primenjene umetnosti, autora Dejana Petrovića. Izložba nosi naziv: „Vizuelni identitet jubileja 200. godišnjice rođenja kneza Mihaila Obrenovićaˮ.  

Nakon izložbe, posetioci će moći da pogledaju predstavu autorke Zlate Tipold, „Što se bore misli mojeˮ. Predstava će biti održana u Knjaževsko-srpskom teatru na sceni Joakim Vujić, u 20 časova.

Program će biti zatvoren 15. februara simboličnim obeležavanjem Dana Knjaževsko-srpskog teatra i svečanom dodelom godišnjih nagrada, u matičnom pozorištu s početkom u 20 časova. Biće izvedena jedna od trenutno najgledanijih predstava „Uspomena na Crvenu zastavuˮ, u režiji Aleksandra Lukača, po tekstu Milovana Mračevića.

Piše: Sandra Solujić
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.