Objavljen novi međunarodni urbanistički konkurs za rekonstrukciju Vojno-tehničkog zavoda u Kragujevcu

Grad

Grad Kragujevac je objavio novi međunarodni konkurs za urbanu obnovu i rehabilitaciju prostorne kulturno-istorijske celine Vojno-tehničkog zavoda u Kragujevcu.

  • Osnovni cilj konkursa je da se, u skladu sa konkursnim zadatkom, značajem i potencijalima lokacije, izabere najkvalitetnije urbanističko -arhitektonsko rešenje, koje korespondira sa okruženjem i prilagođeno je vrednostima ambijenta zaštićene prostorno kulturno-istorijske celine. Težnja je da se kroz konkursne aktivnosti sagledaju aktuelni potencijali prostora, u skladu sa kulturno-istorijskim kontekstom, značajem prostora, uz anticipaciju njegovog budućeg razvoja – navedeno je u konkursnoj dokumentaciji.

Predviđene su novčane nagrade i to za prvo mesto 4.000.000 dinara, za drugo 2.000.000 dinara i za treće 1.000.000 dinara, što je jednak iznos fondu za otkupe.
Žiri će vrednovati konkursne radove na osnovu sledećih opštih kriterijuma:

  • Karakter i kvalitet unapređenja urbanog identiteta područja u kontekstu neposrednog i šireg okruženja.
  • Funkcionalna zaokruženost i integrisanost predmetnog prostora u gradsku matricu.
  • Jasan i sveobuhvatan prostorni koncept urbane obnove, prepoznatljiv u osnovnoj ideji.
  • Distribucija namena i sadržaja u prostoru, kvalitet i raznovrsnost ponuđenih sadržaja, funkcionalnost predloženog rešenja.
  • Obim i struktura predloženih sadržaja, sveobuhvatnost prostorno – programskog rešenja i višeslojnost ponuđenih predloga;
  • Skladnost urbanog konteksta u celini i ostvarene vrednosti identiteta svake ambijentalne (pod)celine; Slikovitost, likovnost i višeslojna perceptivnost predmetnog prostora.
  • Kvalitet predloženog načina prilagođavanja objekata industrijskog nasleđa potrebama grada i regiona, uz poštovanje principa očuvanja autentičnosti i integriteta građevina i prostora – primenom savremenih modela zaštite i revitalizacije industrijskog nasleđa.
  • Urbana obnova i regeneracija ove prostorno kulturno-istorijske celine od izuzetnog značajapodrazumeva očuvanje, revitalizaciju, unapređenje, adekvatno korišdenje i prezentaciju objekataindustrijskog nasleđa i prostora u njihovom okruženju, a u cilju oživljavanja kompleksa, poboljšanjaurbanističko-arhitektonskih, ekonomskih, ekoloških i socijalnih aspekata regenerisanog prostora, čimebi se ujedno poboljšala slika gradskog kulturnog predela i njegova prepoznatljivost na širemregionalnom, pa i međunarodnom nivou – dodaje se u konkursnom programu.

Rok za podnošenje planova, projekata, dizajna ili prijave je 4. jul tekuće godine do 13 sati. Detalji konkursa se nalaze OVDE.

Izvor: eKapija

Foto: Grad Kragujevac/konkursna dokumentacija

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.