Obnovljena Petrova vodenica u Kragujevcu, postavku otvara ministarka Darija Kisić Tepavčević

Grad Kultura

Partizanski ustanak u Šumadiji krenuo je iz Petrove vodenice u kragujevačkom prigradskom naselju Grošnica. Posle obimnih radova Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac ovaj objekat je obnovljen i u njemu će biti smeštena stalna postavka posvećena narodnom graditeljstvu i vodenicama u ovom kraju Srbije.

U ponedeljak, 12. jula, tačno u podne u Petrovoj vodenici u Grošnici, biće otvorena stalna postavka povodom 80 godina od podizanja ustanka, prikaz zaštite narodnog graditeljstva i etnološka prezentacija života i rada u vodenicama potočarama.

Autori  izložbe su Goran Milosavljević, viši arhivista istoričar, Jelena Munjić, konzervator etnolog i Nataša Nikolić, muzejski savetnik.

Izložbu će otvoriti Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić-Tepavčević, a na otvaranju će govoriti gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić i direktor Narodnog muzeja Miloš Jurišić.

Na izložbi je predstavljeno 30 panoa, koji uz prateći katalog  upoznaju posetioce sa tri segmenta izložbe: istorijskim, konzervatorskim i etnološkim. Izloženi su i  predmeti koji govore o životu i radu vodeničara. Izložbu  je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Inače, u Petrovoj vodenici u Grošnici održan je sastanak Okružnog komiteta KPJ za Kragujevac, 12. jula 1941. godine, kada je formiran  Kragujevački partizanski odred. Za komandanta odreda imenovan je Raja Nedeljković, komunista iz Grošnice.

U sastav kragujevačkog odreda ušle su tri čete. Kragujevački partizanski odred delovao je na području Kragujevačkog i Gružanskog sreza.

Pod naletom Prve ofanzive, Kragujevački partizanski odred povukao se na zapad, i uz druge šumadijske odrede prešao u Bosnu. Ušao je u sastav Prve proleterske brigade, formirane 21. decembra 1941. u Rudu, kao Treći kragujevački bataljon.

Vodenica u Grošnici proglašena je za spomenik kulture 1972. godine.

Piše: Zoran Mišić, Danas
Foto: Narodni muzej Kragujevac
Tagovi:

2 thoughts on “Obnovljena Petrova vodenica u Kragujevcu, postavku otvara ministarka Darija Kisić Tepavčević

  1. „Kragujevački partizanski odred delovao je na području Kragujevačkog i Gružanskog sreza.“ Samo za 21. oktobar 1941. su bili na pauzi za rucak, dok su nemci streljali Kragujevcane.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.