Oboren rekord posete drugog dana Arsenal festa

Društvo Kultura

Rasprodat drugi dan Arsenal festa – do zore tresli Placebo, Roni Size, Van Gogh, Senidah, a za treće veče festivala ostalo je još malo karata!

Drugo veče Arsenal festa 12, u prostoru Kneževog arsenala u Kragujevcu, ostaće zabeleženo kao istorijsko. Po prvi put od osnivanja, kompletan kontigent ulaznica za jedno veče je rasprodat! Nepregledna reka posetilaca slila se da bi uživala uz Anu Popović, Van Gogh, Placebo, Senidah i Ronija Sizea na Main Stageu, uz bogat program i na Gardenu i na Explosive DJ bini. 

Od 19.40 časova, još po dnevnoj svetlosti, ali uz značajno veći broj posetilaca nego što je uobičajeno u to doba, nastupila je, sa svojim bendom, bluz gitaristkinja i autorka Ana Popović. U sklopu turneje kojom obeležava dve decenije samostalne karijere, trijumfalno se, posle pet godina, vratila na glavnu binu Arsenala, pokazavši, po ko zna koji put, zbog čega može da se podiči svetskom karijerom. 

Na glavnu scenu je, zatim, stupila paklena Van Gogh trojka, Đule, Srba i Gaga, i među zidinama Arsenala isporučila set hitova iz više od tri i po decenije duge karijere. Simbolično poručujući „Noćas mi smo tu, zbog vas, da na svaki vaš huk mi pravimo zvuk“, odmah su stvorili sjajnu energetsku osnovu da nanižu godinama znane adute – „Klatno“, „Kiselina“, „Brod od papira“, „Tanka nit“, „Neko te ima noćas“… Za završnicu je, kao i obično, sačuvana „Anđele, moj brate“. 

Gromoglasnim uzvicima dozivan je prvi veliki inostrani hedlajner Arsenala 12, Placebo. Britanski alternativci na aktuelnoj turneji promovišu novi album „Never Let Me Go“, pa one koji ih pomno prate nije začudilo što je akcenat bio na aktuelnim numerama. Počelo je otvarajućom  „Forever Chemicals“, pa se nastavilo uz hit singl „Beautiful James“. Oni koji su čekali staro, dobro znano, dočekali su „For What It’s Worth“, „Slave To the Wage“, „Special K“… Za kraj – sjajna obrada Kate Bush hita „Runing Up That Hill“. 

Uprkos tome što se uveliko ušlo u novi dan, prepun Main je dočekao trep zvezdu Senidah. Oni najvatreniji i bini najbliži pevali su sa Slovenkom svaki stih, počevši od uvodnog hita „Slađana“, pa uz „Belo“, „Četiri strane sveta“… Najemotivnije beše kad je Senidah dobila medu od jedne devojčice koju je i izvela na binu. Da sa obe noge stoji na zemlji iako je svetska zvezda, Roni Size je potvrdio u Kragujevcu. Pre nego što je, efektnim nastupom, zadržao pozamašan broj ljudi na Mainu do duboko u noć, neupadljivo je prošetao festivalskim prostorom i fotografisao se sa oduševljenim obožavaocima. 

Vrelo i krcato beše i na Gardenu. Smenjivali su se žanrovski šaroliki izvođači. Treper Z++, koji je nedavno rasprodao beogradsku Barutanu, na jednako euforičnu reakciju naišao je i u srcu Šumadije. E-play, predvođen Majom Cvetković, na terenu gde, sportski rečeno, uvek trijumfuje, nanizao je proverene adute „Srešćemo se neki drugi put“, „Divan dan“, „Šamarčina“… U dva časa ujutru, dok su na sceni bili Goran Bare i Majke, gužva beše takva da je prići bini bila nemoguća misija. 

Za očekivati je da jednako ubedljiva bude završnica Arsenal festa 12 večeras, uz Konstraktu, Thievery Corporation i Gobline na Main Stageu, te Rundeka i Ekipu, Crni Cerak, Mortal Kombat, Six Pack i mnoge druge na Gardenu. 

Još uvek ima ulaznica za treći dan festivala.

Fotografije: LiveProduction
Tagovi:

1 komentar

  1. Svi izveštavaju o posećenosti a niko ne želi da informiše javnost o OPASNOSTIMA po posetioce ARSENAL Festa. Festival se održava poslednjih 10 godina a objekti Arsenala nikada nisu bii u gorem stanju. Stakla u objektu pored dimnjaka bukvalno vise sa plafona krova a svi prozori i vrata su polomljeni i svako može ući svakom trenutku. Ako bi se ne daj Bože od vibracija sa koncerta obrušilo staklo i palo sa krova objekata na neko dete koje je ušlo jer objekat nije obezbedjen, jedini ko bi bio odgovoran bio bi Gradonačelnik grada Kragujevca i njegov načelnik Uprave za inspekcijske poslove i načelnik Uprave za razvoj i investicije Ružić ! ONI NISU obezbedili sigurnost posetilaca tako što bi naručili poporavku stakla i vrata i tako onemogućili ulazak u objekte koji su OPASNI PO ŽIVOT I ZDRAVLJE ! Umesto na Sajmištu, festival se održava u Arsenalu koji je nebezbedan Grad godinama preko resora za kulturu Većnika Bjeletića izdvaja novac za Festival i nemoguće je da nisu imali bar za staklo i vrata tih objekata u koje grad od osnivanja Festivala nije uložio ni dinara. I sve to dok firma iz Beograda koja je organizator zaradjuje od Festivala u Kragujevcu ! To nigde u Evropi ne bi bilo dozvoljeno ali u Kragujevcu jeste i neko mora reagovati kad se već Gradonačelnik pravi da ne zna u kakvom stanju ARSENAL koji je u vlasništvu grada ! Kao majka tinejdžera obišla sam prostor gde će moje dete ići na koncert u želim da obavestim javnost i nadležne službe da hitno obezbede objekte pa tek onda dozvole koncerte. Obraćam se javno gradonalniku koji ništa nije uradio za bezbednost deca i gostiju ne bi stradali zbog njegovog nemara! Buka koja se sinoć posle ponoći čula uz satanističke krike sa pozornice pored Miloševe crkve , je velika sramota za nesposobnog gradonečlnika kojeg ne zanimaju gradjani centra grada ni njihova bezbednost ni mir ni poštovanje mesta gde se sve to dešava ! SMENA načečnika inspekcije i Većnika za kulturu ili smena gradonačelnika. PROZOR NE SME PASTI na decu koja dolaze na koncerte !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.