Od četvrtka u Malom likovnom salonu u Kragujevcu izložba „Drugo lice tišine“

Kultura

Sažeta selekcija crteža pripada seriji radova inspirisanih prirodom, kao unutrašnji, lični svetovi, svetovi nadanja i sumnji, ali istovremeno i kao simbolična preispitivanja odnosa prema prirodi, društvu, kulturi. Izuzetan crtački impuls za analizu i istraživanje prirode taktira, i predstavlja dominantno mesto na dvanaest izloženih radova nastalih tehnikom ugljen na papiru.

Na monumentalnim formatima Nevene Kostić, pejzaž ne predstavlja puko prenošenje podataka,mada umetnica, zarad veće autentičnosti, ne beži od jasno uspostavljenih prepoznanica. Realistično predstavljanje prirode nije kopiranje već lični stav prema njoj. Varirajući temu, koja je samo prividno isključivo naturalistička, ona kreira sopstveni manir, usredsređen na predmete po sebi, apsolutne, skoro mitske u svojoj fizičkoj strukturi i vanvremenskom prisustvu.

Sadržaj radova može se okarakterisati kao gestualni, nastao kao rezultat sposobnosti autorke da opaža i refleksno predstavlja senzacije, nastale veštim korišćenjem crteža. Pejzaži gone posmatrača na određenu emociju koja nije ni seta ni reminiscencija već unutrašnje kontemplativno osećanje vođeno sirovom snagom same prirode. Potvrđeni stav da realistična umetnost nije mehanička reproducija stvarnosti, već da umetnička pojava pokazuje objekat kroz složeni filter misli, proživljavanja, asocijativnih predstava i osećaja umetnika koji nosi zapis, ogleda se i na radovima Nevene Kostić. Crtajući transcendentalne pejzaže kao samostalni žanr, uspeva da uspostavi volju unutrašnjeg nagona, ali i da likovnim postupkom materijalizuje vlastito osećanje sveta.Kontrastni odnosi kojima gradi prostor, ali i način na koji se poigrava linijom i formom opisuju pejzaž. Ostali segmenti mogu se osetiti kroz prisustvo nečega što nije pojavno, a što crteže autorke artikulisano prožima i ukazuje na njen osoben likovni izraz. Pojavno-fizička stvarnost i apstraktni elementi su objedinjeni, a odlikuje ih dinamičnost i slojevitost. Uznemirenost, napetost prizora, crtački široki i oštri potezi, kojima se pridružuje svojevrsna preciznost u grafizmu i paroksizam u pokretu, postaju osnovni elementi stvaralačke metodologije.

Izložba će biti otvorena u četvrtak (19. januar) u 19 sati u Malom likovnom salonu Narodnog muzeja Šumadije.

Nevena Kostić (1988., Kragujevac) osnovne i master akademske studije završila je na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, odsek za primenjenu umetnost, smer zidno slikarstvo. Grupno izlagala na preko 30 izložbi u zemlji i inostranstvu. Učesnik mnogobrojnih domaćih i međunarodnih kolonija. Član ULUS-a od 2015.godine.

Samostalne izložbe / 2015. Galerija Mostovi Balkana, Kragujevac / Kulturni Centar Božidarac, Beograd / 2018. Kulturni centar UMMUS, Kragujevac

Nagrade / 2011. Dobitnik druge nagrade na 6. Bijenalu mozaika malog formata, Galerija Feniks, Beograd / 2022. Dobitnik specijalne nagrade na 03.Međunarodnom bijenalu umetnosti, ARTiJA, Spomen- park Kragujevački oktobar.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.