OD FABRIKE I DRŽAVE TRAŽE VIŠE OD POLA MILIJARDE DINARA

Društvo Grad

Bivši radnici Zastave kamioni u stečaju, koji već godinu dana traže da im se isplate zaostale zarade i povezivanje radnog staža, odnosno uplate doprinosi za penzijsko invalidsko osiguranje za period od 2010. do ovih dana, u ukupnom  iznosu od, kako se procenjuje,  čak 570 miliona dinara, ponovo su počeli da se okupljaju ispred zgrade kragujevačke gradske uprave.

Tokom  današnjeg okupljanja obavešteni su da bi kragujevački Privredni sud 13. maja trebalo da saopšti tačne iznose potraživanja svih poverilaca nekadašnje Zastavine fabrike kamiona, medju kojima su i bivši radnici koji toga  dana, takodje, trebalo da doznaju koliko im se tačno duguje na ime neisplaćenih zarada i neuplaćenih dorinosa za PIO od 2010. naovamo. Zbog toga je juče za 13. maj zakazan veliki skup nekadašnjih radnika ugašene kragujevačke fabrike kamiona, na kojem će, kako se očekuje, da učestvuju više stitina bivši „kamiondžija“.  Odnosno svi oni radnici koji su u prethodnih desetak godina ostali bez svojih zarada, ili im nisu uplaćivani doprinosi za PIO, zbog čega, kako doznajemo, sve veći broj njih ne može da ostvari pravo na penziju.

  • Čim 13. maja budemo saznali koliko nam se tačno duguje, odmah ćemo da se obratimo Vladi Srbije i Ministarstvu privrede  sa zahtevom da „odmrznu“ Protokol koji je, 2008.,  uoči dolaska Fijata u Kragujevac,  tadašnja srpska Vlada potpisala sa svim Zastavinim reprezentativnim sindikatima, i kojim je predvidjena obaveza države da zbrine sve radnike nekadašnje Grupe Zastava vozila do konačnog rešenja  njihovog ocijalno-radnog  statusa. Očekujemo da će, s druge strane, potraživanja radnika da budu izmirena i iz stečajne mase preduzeća, kako smo se krajem prošle godine i dogovorili sa državnim sekretarom u Minisarstvu privrede  Draganom Stevanoviće, rekao je danas za Glas Šumadije član organizacionog odbora protesta nekadašnjih radnika Zastave kamiona Milić Milić, napominjući da ima indicija da se stečajna masa Zastave kamiona, u kojoj je stečajni postupak startovao 19. septembra prošle godine, u medjuvremenu dobrano „istopila“.

Organizacioni odbor protesta nekadašnjih „kamiondžija“ krajem prošle godine u više navrata je, podsetimo, obaveštavao nadležne u Vladi Srbija, odnosno u ministarstvima privrede i odbrane da se preostala imovina Zastave kamiona, koju je  delom preuzelo novoformirano vojno preduzeće  Zastava TERVO,  uveliko razvlači i otudjuje. Bivši radnici sumnjaju da je u raspolaganju imovinom Kamiona, pre stečaja te fabrike, te u poslovanju Zastave TERVA, kao i u poslovnim odnosima te dve fabrike, bilo malverzacija i zloupotreba. Zbog toga će, kako su danas najavili, uskoro nadležnima da podnesu prijave protiv onih koji su bili odgovorni za raspolaganje imovinom u Zastavi kamionima.

Piše: Zoran Radovanović

 

 

 

 

 

 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.