„Od jednog napravi dva, od dva četiri“ iliti kako su se Srbi snašli da PCR test za Grčku umesto 9.000 dinara plaćaju 25 evra

Doba korone Komentar

Kada je prošle godine krenula pandemija koronavirusa, jedan Amerikanac, koji se u tom trenutku zatekao u Srbiji, umesto da se vrati kući rešio je da ovde ostane. Upitan, zašto se u ovom teškom vremenu kada bi svi želeli da su pored bližnjih, on odlučio da ostane sam u tuđoj zemlji, rekao je:

  • Srbi su preživeli ratove, inflaciju, bombardovanje i ponašaju se kao da im ništa bilo nije. Znaju kako da se snađu i u najtežim vremenima.

Da znaju da se Srbi snađu, potvrđuju i planovi i pripreme za letovanje, odnosno odlazak na voljeno more.

Priznajemo, od kada smo ostali bez onog „našeg“ Jugoslovenskog, jedno vreme bilo je dobro i „naše“ Crnogorsko. A kada su Crnogorci pre sada već 15 godina odlučili da je more samo njihovo, „naše“ je postalo i ono Grčko.

I nemaju braća Grci problem sa tim, jer ipak smo braća po sapati, a i Srbi su dobri turisti. Možda nemaju mnogo, ali kada su na moru, ponašaju se kao da su najbogatiji ljudi na svetu.

No, vratimo se onoj priči s početka. Kakve veze ima zapažanje jednog Amerikanca sa odlaskom na more u Grčku?

Sada je već dobro poznato da je za odlazak na more, odnosno ulazak u Grčku potreban PCR test.

Tačnije, Grci na graničnom prelazu zahtevaju popunjeni PLF formular, potvrdu o vakcinaciji ili negativni PCR test ne stariji od 72 sata. Prihvataju i potvrdu da ste preležali koronu, uz PCR ili antigenski test, ali je potrebno da ste koronu imali najranije 9 meseci pre početka putovanja.

Međutim, PCR u Srbiji košta 9.000 dinara, što za, recimo četvoročlanu porodicu znači da mora da izdvoji dodatnih 300 evra, kako bi se okupala u moru. Stoga su se Srbi koji se odluče da odu na more u Grčku kolima, dosetili da bi PCR test mogli da urade i u Severnoj Makedoniji, dok kroz nju prolaze.

U ovoj, takođe bratskoj nam zemlji, PCR na sopstveni zahtev košta 25 evra, što za gore pomenutu četvoročlanu porodicu znači uštedu od čitavih 200 evra. Ili što bi naše bake govorile „od jednog napravim dva, od dva četiri“, a od četiri ode cela porodica na letovanje.

No, kako se čini, vremena za ovakvo snalaženje ima sve manje.

Naime, krajem maja, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija, Aleksandar Seničić, naveo je kako će ovakav način uštede srpskih turista, biti moguć sve dok grčke vlasti ne proglase zeleni sertifikat. Odnosno jedini priznati dokument za putovanje u stranu zemlju.

  • Zeleni sertifikat se generiše sa zvaničnim podacima iz e-Uprave i tada nećete moći da izvadite test u Severnoj Makedoniji. U zadnje dve nedelje taj trend je povećan, ali mi nemamo podatke koliko naših turista radi PCR testove u Severnoj Makedoniji. To su sertifikovani dokumenti legalnih laboratorija i legitimni su na ulasku u Grčku i priznati su, naravno sve do momenta ako i kada se digitalni zeleni sertifikat uvede kao jedini validni dokument, potvrdio je Seničić.

Zato braćo Srbi, put pod noge i pravac Grčka. Dok nam i to „naše“ more nisu uzeli.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.