OD PRVA ČETIRI TOPA DO IZVOZA U VIŠE OD 40 ZEMALJA ŠIROM SVETA

Društvo Ekonomija

Prigodnom svečanošću u Muzeju „Stara livnica“  sutra će u Kragujevcu  biti obeležen značaj jubilej – 165 godina od osnivanja  fabrike oružja (najpre  Topolivnica, pa Artiljerijski zavoda, potom do 1945. Vojnotehnički zavod  i sada Zastava oružje), najstarijeg industrijskog preduzeća u Srbiji i  na Balkanu, u kojem su, pod rukovodstvom francuskog topolivca Šarla Lubrija, kojeg je u Srbiju i Kragujevac poslao car Napoleon III, 27.oktobra (na Svetu Petku) davne 1853. izlivena prva četiri topa topa i dve haubice… i koje danas svoje proizvode  izvozi u više od 40 zemalja širom sveta

U aprilu1941. , uoči nemačke okupacije, kragujevački Vojnotehnički zavod  je sa 13.000 radnika i više od 10.000 mašina  bio jedna od najvećih i najznačajnijoh fabrika tog tipa u Evropi u kojoj su se, pored topova, proizvodili i kompletno pešadijsko naoružanje, artiljerijska i pešadijska municija,  bombe i drugo, te  sklapala prva teretna vozila po potrebe vojske. Proizvodnja topova iz Kragujevca i Srbije izmeštena je u polovinom prošloga veka u Bosnu, zbog Rezolucije Informbiroa, a kragujevačka fabrika od tada proizvodi pešadijsko, lovačko-sportsko i oružje za ličnu odbranu (pištolji i revolveri).

U poslovodstvu Zastave oružja kažu da sutrašnji  jubilej dočekuju sa konsolidovanim poslovanjem fabrike, koja je u poslednje tri decenije,pored  ostalog, preživela medjunarodnu izolaciju  i NATO bombardovanje, u proleće 1999., tokom kojeg je ostala bez polovine proizvodnih kapaciteta.

  • Fabrika napokon ima stabilne finansijske tokove i ugovorene poslove sa inostranim partnerima do kraja trećeg kvatala naredne godine. Vrednost ovogodišnjeg plasmana kupcima širom sveta iznosi oko 57 miliona dolara. Plan za iduću godinu biće veći za deset do petnaest odsto. U minule četiri godine Zastava oružje je u osavremenjavanje proizvodnje uložila oko 15 milioa evra sopstvevenig novca, dok je Vlada Srbije je lane u  fabr iku investirala još blizu dese miliona evra, kaže za Glas Šumadije direktor Zastavine fabrike oružja Milojko Brzaković.

Ističe zatim da je Zastava oružje prošle godine kupila Zastava kovačnicu, koja danas t akodje slavi veliki jubilej – 160 godina od osnivanja – čime je najstarija i najveća fabrika otkovaka u Srbiji – nakon više decenija vraćena u okvire domaće vojne industr ije. Kragujevačka fabrika  nedavno je, podseća Brzaković, u Americi dobila novog poslovnog partnera Zastav arms USA, koji će biti ekskluzivni prodavac Zastavinog oružja na najvećem i najprestižnijem oružarskom tržištu na svetu.

  • Od početka januara 2015. do sada, zaposlili smo  650 novih radnika, medju kojima je veliki broj mašinskih inženjera i stručnjaka drugih profila. Od  ukupnog broja novozapošljenih, 447 novih radnika angažovano je u Zastavi oružju, a 173 je od avgusta 2017.  do ovih dana primljeno u Kovačnici, koju smo prošlogodišnjom kupovinom spasili od likvidacije, kaže Brzaković.

Piše: Zoran Radovanović

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.