Od Rimljana do danas – Vino fest u Rekovcu promocija vinarija i turističkih potencijala levačkog kraja

Društvo Ekonomija

Posle godinu dana obeleženih pandemijom u Rekovcu je konačno održan jedan događaj. Ali, ne bilo kakav već Treći vino fest. Prethodni je „preskočen” zbog korone ali zato se juče, u subotu, 10. jula u Rekovcu okupilo tridesetak vinara, mahom iz ovog kraja ali i ostalih delova Srbije.

U parkiću kod Osnovne škole „Svetozar” Marković, prijatno, hladovina. Kiša koja je padala veče pre toga taman je „razladila” kako treba.

Organizatori i domaćini spremni. Već na dolasku kafa dobrodošlice – pasent. Sa razglasa lagana uvodna muzikica a biće kasnije i svirke uživo.

– Prošle godine „Vino fest” nije održan zbog pandemije. Danas je tu tridesetak izlagača, uglavnom vinarija iz levačkog kraja ali i čitave Srbije: Beograda, Vojvodine, Župe… koji su došli da podrže ovu našu manifestaciju koja za cilj ima ne samo promociju naših proizvođača vina već čitavog ovog kraja, kaže Slavomir Sekulić, direktor Turističke organizacije Rekovac koja je organizator smotre.

Po njemu, poseta ovakvim događajima zavisi i od vremenskih prilika.

– Bile su velike vrućine, pa kiše… a, neki ljudi se plaše i korone, smatra on, dodajući da je skup uredno prijavljen (i odobren) policiji i Domu zdravlja.

Sve je profi organizovano. Na ulasku u sajam čaše za degustaciju (kotizacija 200 dinara). Žene iz levačkog kraja okupljene oko „Slatkog zalogaja” pripremile su domaćinski mnogo više i bogatije od „zalogajčića”.

Vinarija „Levač” čiji podrumi datiraju još od 1952. godine na Festu je izložila devet vrsta vina: tri bela, roze, tri crvena i dva voćna – od kupine i jagode.

– Vino od kupine dobro ide jer su svi odavno upoznati sa blagotvornim dejstvima. Vino od jagode – „hit leta” je novina kod nas. Ima izraženu aromu i ljudima je interesantno, kažu iz ove vinarije dodajući da je dobro što se organizuje ovakva manifestacija u ovom kraju gde vinarstvo odvajkada postoji „samo ga treba razvijati”.

Po njima u Levču se ne dešava „baš mnogo toga” pa je svaki događaj, kao ovaj „baš dobra stvar”.

Istog mnjenja je i predsednik opštine Aleksandar Đorđević koji je otvorio „Vino fest”.

– Svako dešavanje u našoj maloj opštini je vrlo bitno jer pomaže promociji čitavog našeg kraja. Ne samo naših vinarija već i svih  turističkih potencijala levačkog kraja, istakao je on, mudro zaključivši da ne duži sa govorancijom već je samo poželeo izlagačima, Levčanima i njihovim gostima da uživaju u vinu ali i druženju sa prijateljima koje je toliko svima nedostajalo tokom protekle godine.

Njegov savet su svi sa zadovoljstvom poslušali, a na „vino i druženje” potegli su ovog vikenda brojni gosti i iz Kragujevca.

Vinarija „Jelenković” iz župskog vinogorja kod Aleksandrovca prvi put izlaže u Rekovcu. Smatraju da je lepo i dobro organizovano. Oni svoja vina prave od tradicionalnih, autohtonih vrsta grožđa iz svog kraja. Pre dve godine na „Oplenačkoj berbi” u Topoli bili su apsolutni šampioi sa „tamjanikom” koja je uz „smederevku” zaštitni znak ove kuće.

– Kod nas se „smederevka” smatra za slabo vino koje jedino služi za špricer. Naša nije takva, drugačija je i ljudi kažu da ih podseća na neka druga vina, ne bez ponosa ističu oni.

Jedna od najmlađih vinarija na „Vino festu” je „Agatija” iz Rabenovca (pet kilometara udaljenog od Rekovca) koju su prošle godine osnovale dve sestre Đorđević – Sara enolog (studirala tehnologiju vina u Beču) i Mina ekonomista.

– Naša vinarija je (po)nikla na starim porodičnim vinogradima. Osnovale smo je nas dve ali je u proizvodnju i plasman uključena čitava porodica, kaže Mina.

Oni su u Rekovcu izložili samo crvena vina ali u pripremi („odležava”) imaju i posebno iznenađenje za neki naredni vinski festival – vino „marselan” novitet na našem području.

Za kulturno-zabavni program zaduženi su KUD iz Rekovca i njihovi gosti „Abrašević” iz Vrnjačke Banje. Igra se, peva, recituje a tu su i tradicionalne „vinske zdravice”.

Vinarija „Miletić” iz Oparića jedna je od (zvanično) najstarijih i najvećih u ovom kraju.

– Registrovali smo se 2006. godine ali se proizvodnjom vina u našoj porodici bavi već pet generacija i za nas to nikada bio „sporedan posao” već je porodica živela od toga. Ovakve smotre su dobre za naš kraj i sreća je da smo „uhvatili predah od korone” da se fest održi. Značajno je što „Vino fest” promoviše i mlade vinarije, one tek na početku jer je to pravi znak da se kod nas „budi vinarstvo”, kažu Miletići koji su izložili šest vrsta vina: „sovinjon blank”, „šardone”, „tajaniku”, „roze”, „merlo” i „kaberne sovinjon”.

Da se „vinarstvo budi” kod nas ceni i stari enološki vuk, kolega Nenad Andrić urednik Vinskog magazina „Vinovnik” koji je došao da sa svojim iskustvom pomogne da rekovački „Vino fest” ispadne što reprezentativniji.

– Srbija doživljava ekspanziju vina i vinarstva. Danas bi u Rekovcu bilo mnogo više vinara da se u istom trenutku ne održava još pet sličnih manifestacija: u Čačku, Vršcu, Pančevu i dve u Beogradu, navodi on.

Baš na njegov poziv u Levač je stigla vinarija „Lang” da „brani čast sremskog vinogorja”.

– Želeli smo da ljudima iz ovog kraja Srbije pokažemo vina iz drugačije regije, kažu oni preezentujući svoj „šardone” i „roze” najavljujući da će svoju vinsku ponudu uskoro obogatiti makom „grašac” (italijanskim rizlingom).

Čitav događaj prenosi Narodski radio „Levač” koji je svoj studio bukvalno izmestio na lice mesta. Rad na terenu zahteva improvizaciju (nije strano Levčanima) pa studio pod hladom u krošnji „glumi” polovina ping pong stola. Ikusno, domišljato, radi…

Tu je i vinarija „Trival” sa brda Rujevica iz Drače kod Kragujevca. Oni se „prikazuju” sa belim, crvenim vinima i „tamjanikom”. Za razliku od ostalih imaju u ponudi poseban vinski destilat „roza loza” – prepek spravljen od zaleđenog grožđa (koliko dugo – poslovna je tajna) koji se po prvi put pojavljuje u nas a za kojim već postoji potražnja iz Amerike. Probali. Dobra fora. Amerikanci pravilno procenili.

Sa borbeno-poslovnim sloganom „Izađi na megdan” vinarija „Rašković” iz Vitkova nadomak Aleksandovca Župskog čiji su osnivači Anta i Aca, naravno, Raškovići. I njihova porodica se vinarstvom bavi generacijama a po prvi put su u Levču, ne samo na „Vino” festu, već uopšte i baš im se dopada i sam kraj ali organizacija manifestacije (lepo, prostrano, štandovi dobro postavljeni). Oni su se „manifestovali” sa crvenim „Megdanom” (odatle i slogan firme), „tamjanikom”, „rozeom” i ekskluzivitetom „sivim burgudncem” („pinot grigio”) slamno žute boje. Nesvakidašnje.

Ali, nije sve u vinu ima nešto i u likeru i rakiji.

Na ptanje: „Da li kod nas ljudi uopšte piju likere?” iz poljoprivrednog gazdinstva Preveš u Rekovcu” duhovito odgovaraju.

– Ljudi ne, ali zato piju žene, kažu oni koji u svom asortimanu imaju likere (teško je sve pobrojati) od: aronije, maline, đumbira, nane, višnje, jagode, narandže, dunje, grožđa…

Od rakijaša tu su destilerija „Trifun” („rakije sa dušom i za dušu”- kruška, dunja i loza) iz rekovačkog Dragova i podrum „Dramić” iz Cvetojevca kod Kragujevca.

Vinogradarstvo i proizvodnja vina u levačkom kraju postoje još od starih Rimljana. Opšti je utisak svih izlagača i posetilaca da je rekovačkim „Vino festom” učinjen korak dalje za vinsko-vinarsku budućnost ovog kraja i Srbije.

Zoran Mišić
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.