Odbornici usvojili odluku o nagrađivanju najboljih učenika

Grad

Grad Kragujevac će od ove godine nagrađivati učenike osnovnih i srednjih škola koji su osvojili zapažene rezultate na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Ovo priznanje nosiće naziv „Ponos Kragujevca“, o čemu su se na današnjoj sednici izjasnili odbornici Skupštine grada.

Odlukom je predviđeno da, zbog već usvojenog budžeta, ove godine nagrada bude diploma i knjige kragujevačkih autora u izdanju “Koraka”, a SPD Radnički će ih nagraditi kartama za bazene.

Od naredne godine, kako je najavljeno, u opciji za nagradu su kampovi na Kopaoniku tokom leta ili neke druge nagrade.

Jedna od važnih odluka koja se našla na ovoj sednici je i Odluka o ostvarivanju prava na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju. Odluka predviđa povećanje starosne granice za žene koje ulaze u proces vantelesne oplodnje na 47 godina. Pored toga, izmenjena je i stavka u toj odluci koja se odnosi na dužinu prebivališta u Kragujevcu koja je smanjena sa tri na godinu dana.

Usvojena je i Odluka o izgradnji, postavljanju i održavanju spomenika, spomen obeležja i skulpturalnih dela. Jedna od novina koje donosi ova odluka je usvajanje godišnjeg programa održavanja spomenika koji nisu utvrđeni kao kulturno dobro.

Poslove održavanja, popravke i zaštite za javne spomenike koji nisu utvrđeni kao kulturno dobro vrši Gradska uprava za kulturu preko pravnog ili fizičkom lica u zavisnosti od vrste radova, a na osnovu mišljenja Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu.

Skupština je usvojila Strategiju razvoja međunarodne saradnje Grada Kragujevca do 2027. godine, kojom su strateški uređene međunarodne aktivnosti grada. Partner u izradi ove strategije bila je Stalna konferencija gradova i opština. Doneta je i odluka o pristupanju izradi Strategije razvoja urbanog područja grada Kragujevca i opština Batočina, Lapovo, Rača, Knić, Topola i Aranđelovac. Skupština je dala saglasnost i na pristupanje izradi Programa zaštite životne sredine na teritoriji grada Kragujevca od 2023. do 2033. godine.

Kada je reč o zaštiti životne sredine, Skupština je podržala i odluku o sprovođenju akcije „Vrati dah prirodi – posadi drvo“ na teritoriji grada Kragujevca koja predviđa obavezu investitora koji grade stambene i poslovne objekte u gradu da zasade nove drvorede.

Izmenama i dopunama Odluke o vršenju osnivačkih prava na SPD „Radnički“ Kragujevac ženski fudbalski klub je pripojen muškom.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.