ODBRANIMO REKE STARE PLANINE

Društvo

Aktivisti Inicijative, odnosno fejsbuk grupe “Odbranimo reke Stare planine” ulažu ogromne napore kako putem medija, interneta i društvenih mreža, tako i svojim aktivnostima na terenu u borbi protiv izgradnje mini-hidroelektrana na rekama Stare planine i u zaštićenim područjima.  Ovih dana u Pirotskom okrugu, ali i u drugim gradovima u Srbiji organizovali su potpisivanje UNESCO peticije protiv izgradnje mini-hidroelektrana na Staroj planini i u zaštićenim područjima.

Aktivistkinja Dušica Jovanović iz sela Trnski Odorovci kod Dimitrovgrada je u razgovoru za portal FAR izjavila da odziv građana nije loš, ali da ljudi u Dimitrovgradu nisu dovoljno informisani o ovom problemu.

„Postoji fejsbuk grupa ‘Odbranimo reke Stare planine‘ koja trenutno broji oko 22.000 hiljade korisnika i preko koje može da se potpiše i online peticija. Međutim, za UNESCO je potrebna peticija u pisanoj formi, koju svaki građanin potpisuje lično. Potpisivanje treba da se završi do 26. jula, a građani ovu peticiju mogu potpisati širom Srbije – u Beogradu, Nišu, Pirotu i mnogim drugim gradovima. Podrška stiže iz regiona i drugih država kao što su Australija, SAD, Rusija, Austrija i druge zemlje“ – ističe Dušica Jovanović.

Meštani sela Stare planine i Zvonačkog kraja mesecima protestuju protiv izgradnje MHE na rekama, kojima se, kako kažu, ugrožava flora, fauna i uopšte životna sredina. Još jedan u nizu protesta protiv izgradnje mini-hidroelektrana na rekama Stare planine i zaštićenim područjima Pirotskog okruga održan je proteklog vikenda u  selu Temska. Više od 500 aktivista, ljubitelja prirode, ekologa i meštana ovog sela nosilo je transparente kao što su “Reci NE za MHE”, “Čuvajmo reke“, „Za reke do izginuća“, „Reke su život“…

Učesnici protesta osudili su izgradnju MHE na rekama sa akcentom da one mogu dovesti do su uništenja rečnih korita, geomorfologije, prirodnog i kulturnog nasleđa. U proteklom periodu protestni skupovi organizovani su u selu Rakita, Trnski Odorovci, Rsovci i Pakleštica, a uskoro predstoji i veliki građanski skup u Pirotu, dodaje Jovanovićeva.

Koren problema je prostorni plan iz 2008. godine kojim je predviđena izgradnja 58 derivacionih hidroelektrana, a Stara planina je 2009. godine. proglašena za zaštićeno područje i Park prirode. Cilj je, kako kažu aktivisti, izmena prostornog plana.

Piše: Petar Videnov

Foto: iz albuma Dušice Jovanov / Fejsbuk grupa “Odbranimo reke Stare planine

Tagovi:

2 komentara

  1. Branim ljudski život.Silnici,energetski lobi to ne ražumiju,a možda i razumiju ali je pohlepa njihova jača od zdravog razuma.Zovite i mi će mo doći.Vrjeme je da počnemo prirodu braniti svojim životima da bi smo sačuvali živote svoje djece.

  2. Radi ko sta hoce, pranje novca remecenje biodiverziteta. Sve za pare. Najveci hit pravljenje mini hidrocentrala na akumulacijama pijace vode. Posle kajanja nema em nema zdrave pijace vode ali ni elektricne energije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.