ODLIV MOZGOVA IZ ZEMLJE

Društvo Grad

Trećina od 11.000 anketiranih studenata u Srbiji želi da napusti zemlju, a za odlazak su najviše zainteresovani mladi koji završavaju medicinski ili fakultete tehničkih nauka, prenela je uoči minulog vikenda Televizija Kragujevac.

Ova televizija se pozvala na rezultate istraživanja koji su predstavljeni na kragujevačkom Univerzitetu. Istraživanje, čiji su rezultati upravo predstavljeni javnosti, deo je projekta „Uticaj migracija na životne puteve i raskršća studenata“, koji realizuje kabinet ministarke bez portfelja Slavice Đukić Dejanović u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Republičkim zavodom za statistiku.

– Mogu se učiniti dobri koraci da bar neki od njih promene tu svoju odluku, ali prema rezultatima našeg istraživanja, jedna trećina studenata završi studije kod nas i planira, bez obzira šta će se događati u Srbiji, da ode da potraži tamo bolji život – rekla je Đukić Dejanović, koja je u Vladi Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku. Đukić Dejanović je takođe navela da je u Srbiji u 2017. godini rođeno oko 65.000 beba, da je iste godine umrlo više od 103.000 stanovnika, a da je zemlju napušta 16.000 mladih i školovanih ljudi, u potrazi za poslom i boljim životnim standardom.

Srbiju je, prema statističkim podacima, od 2002. do 2011. godine, u potrazi za poslom napustilo oko 150.000 mladih prosečne starosti 27,8 godina. Od svih mladih koji su napustili Srbiju, svaki peti ima završen fakultet.

Piše: Zoran Radovanović

Izvor: Danas

Tagovi:

1 komentar

  1. Povratni ping: Porez i "frilenseri"

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.