ODLOŽEN PONOVNI IZBOR V.D. REKTORA

Društvo Grad

Za sredu zakazana sednica Saveta Univerziteta u Kragujevcu na kojoj je, prema oficijelnoj najavi, trebalo da se  ponovo bira v.d. rektora, pošto aktuelni v.d. rektora, dr Nenad Filipović, prošle sedmice nije izabran za rektora, danas  je zvanično odložena, i to na neodredjen rok.

    Zbog čega je odložen  ponovni izbor v.d. rektora Univerziteta u Kragujevcu, ne zna  se, pošto predsednik tog univerzitetskog organa upravlanja, dr Milan Kolarević, odluku o otkazivanju sednice Saveta Univerziteta nije obrazložio. U akademskoj zajednici se, medjutim, uveliko špekuliše da je sednica  Saveta odložena nakon što se v.d. rektora Nenad Filipović uoči minulog vikenda ovde sreo sa predsednikom i premijerkom Srbije, Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić, koji su prošlog petka u Kragujevcu prisustvovali otvaranju prve nove fabrike u industrijsko- tehnološkom kompleksu „Majn park“.

    Izvori Glasa Šumadije koji su  još tokom minulog vikenda tvrdili da će  ponovni izbor v.d. rektora biti odložen , navode da je, nakon susreta Filipovića sa Vučićem i Brnabićevom, ministar prosvete, nauke i teghnološkog razvoja Mladen Šarčević navodno naložio da za sredu zakazana sednica Saveta Univerziteta bude otkazana. S tim u vezi špekuliše se i sa mogućnošću da svi članovi Saveta koje je imenovala Vlada Srbije (ima ih šestoro)  budu promenjeni.

     Tim pre što je medju njima i doskorašnji direktor jedne kragujevačke srednje škole koji je nedavno hapšen zbog primanja mita i trgovine uticajem, dok je protiv drugog podnošena krivična prijava zbog opretnji novinaru lista DANAS. Zaposleni u struičnim službama rektorata, početkom prošlog meseca žalili su se, u otvorenopm pismu nadležnima, da su „izloženi teroru“ i da su „zatvoreni kao u kazamtu“, i u tom kontekstu apostrofirali pojedine članove Saveta koje je imenovala Vlada.

    Kako god, galimatijas na kragujevačkom Univerzitetu, započet krajem prošle godine medijsko-policijskom kampanjom protiv bivšeg rektora dr Nebojše Arsenijevića i njegovom letošnjom smenom, te izborom v.d. rektora (Nenada Filipovića) uz prisustvo policije i njegovim prošlonedeljnim neizborom za rektora, iako je bio jedini kandidat za tu funkciju, nastavlja se. Sve žešćom dinamikom, reklo bi se.      

Piše: Zoran Radovanović

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.