Održan drugi sastanak sa lokalnim akterima za akciono planiranje održivog vinogradarstva i očuvanja pejzaža u Topoli

Društvo

U četvrtak je u Topoli održan drugi po redu sastanak sa lokalnim akterima za izradu lokalnog akcionog plana za održivo vinogradarstvo i očuvanje pejzaža u Topoli. Akcioni plan razvija se u okviru međunarodnog Interreg Adrion projekta ECOVINEGOALS. Projekat u Srbiji sprovodi Razvojni biznis centar Kragujevac, u saradnji sa Opštinom Topola i Udruženjem vinara i vinograda Šumadije, pridruženim partnerima projekta, kaže se između ostalog u saopštenju za medije, koje je našoj redakciji dostavio Razvojni biznis centar Kragujevac.

Drugi po redu sastanak okupio je, pored predstavnika Opštine Topola, Turističke organizacije Oplenac, vinara i poljoprivrednih gazdinstava, i predstavnike Poljoprivredne stručne službe, i lokalnih udruženja voćara i pčelara, koji su takođe iskazali interesovanje za temu održivog upravljanja teritorijom opštine Topola. Tema druge radionice bila je formulisanje željene budućnosti Topole i definisanje strateških ciljeva i pravaca delovanja koje treba dostići kako bi se ostvarila željena budućnost.

Učesnici su vrlo aktivno diskutovali i razmatrali ključne aspekte koje trebe razvijati, a među ključnim izdvojili su se: održivi turizam zasnovan na kulturno-istorijskom nasleđu, očuvanoj životnoj sredini i atraktivnom vinogradarskom pejzažu, tradicionalna, ekološki odgovorna vinogradarska i poljoprivredna proizvodnja, koja prati savremena saznanja i trendove, i očuvana životna sredina.

Proces akcionog planiranja biće nastavljen tokom januara i februara 2022. godine. Cilj je da se, kroz dijalog svih zainteresovanih strana na lokalnom nivou, definišu akcije i mere koje je potrebno sprovesti na lokalnom nivou u narednih 10 godina, kako bi se dugoročno razvijalo ekološki odgovorno vinogradarstvo u Topoli, očuvali pejzaž i životna sredina, i maksimalno iskoristili jedinstveni potencijali podneblja.

Akcioni plan za održivo vinogaradstvo i očuvanje pejzaža u Topoli predstavlja pilot projekat u našoj zemlji, i kao takav biće predstavljen i drugim, tradicionalno vinogradarskim opštinama u Srbiji, kako bi primer dobre prakse iz Topole, mogle i same primeniti u budućnosti.

Projekat  ECOVINEGOALS se sprovodi u okviru transnacionalnog Interreg V-B Jadransko-jonskog programa saradnje – Adrion, uz finansijsku podršku Evropske unije. Projekat se bavi izazovima savremenih vinogradarskih sistema današnjice i njihovim uticajem na pejzaž i okolinu, sa osnovnom idejom da se zaštite i dalje razvijaju vinogradarske oblasti ADRION regiona, primenom održivih modela vinogradarstva.

U realizaciji učestvuje 10 partnera i 9 pridruženih partnera iz Italije, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Grčke i Crne Gore. Nosilac projekta je Razvojna agencija VEGAL iz Italije, rečeno je u saopštenju za medije.

Foto: TopPres

Izvor:

Tekst je objavljen u okviru projekta „Prostorni plan Srbije – A gde je Kragujevac“, kojim će serijom tekstova Glas Šumadije pokušati da rasvetli položaj Kragujevca u novim planskim dokumentima Republike Srbije, kao i pravce razvoja grada. Projekat je podržao grad Kragujevac.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.