Održan Veliki školski čas u Šumaricama

Grad Kultura

Danas se navršava 81 godina od streljanja u Šumaricama. U Šumaricama je streljano oko 3000 civila, među kojima i oko 300 đaka i nastavnika. Kod spomenika „Prekinut let“ tradicionalno je održan „Veliki školski čas“. Bojan Arbutina iz Muzeja žrtava genocida rekao je za RTS da je snaga i simbolika tog stradanja nešto neverovatno i nešto što bi trebalo negovati u kolektivnom identitetu.

Streljanje u Kragujevcu 21. oktobra 1941. godine predstavlja jedan od najvećih zločina nemačke vojske u Drugom svetskom ratu. Iako je te jeseni u Srbiji bilo više slučajeva masovne odmazde nad nedužnim stanovništvom, streljanje u Kragujevcu uzdiglo se do simbola svih tih stradanja: načinom izvršenja, delimično strukturom streljanih, reakcijom u javnosti za vreme rata i odnosom prema ovoj tragediji posle rata, sve do današnjih dana.

Streljanje je bilo odmazda za pogibiju deset i ranjavanje 26 nemačkih vojnika u napadu partizana 16. oktobra 1941. na Treći bataljon 749. pešadijskog puka Vermahta. 

Arbutina je podsetio da je streljanje otpočelo u nedelju, 19. oktobra, u selima Maršiću, Ilićevu, i Grošnici. Tada je, kaže, streljano 416 meštana, ali to nije bilo ni blizu kvote koju su Nemci bili propisali – „100 za jednog“. 

Da bi ispunili tu kvotu, oni su 20. oktobra počeli da hapse građane Kragujevca i da ih 21.  streljaju, kaže Arbutina.

Ljudi su hapšeni svuda – po ulicama, kafanama, po državnim institucijama i školama…

Skoro da niko nije ni pokušao da pobegne, plašeći se posledica za svoje porodice, ali i zato što su se Nemci poslužili trikom da se sve sve radi zbog zamene ličnih karata.

Naveo je da je, prema podacima do kojih je došao Staniša Brkić u svojoj monografiji, za tri dana streljano 2.976 ljudi.

Spomen park „Kragujevački oktobar“, u okviru kog je i muzej „21. oktobar“, čuva sećanje na streljane građane.

U Muzeju „21. oktobar“ su, između ostalog, izložene njihove lične stvari – kape, đačke knjižice, oredni, dokumenta, sve ono što su imali kod sebe kada su streljani. 

Premijerka Srbije Ana Brnabić predvodila državnu ceremoniju polaganja venaca povodom Dana sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.

Pre polaganja venaca na spomenik „V-3“ kragujevačke gimnazije, održan je moleban u „Spomen – parku Kragujevački oktobar“ u Šumaricama. 

Spomen-park „Kragujevački oktobar“ osnovan je 1953. godine sa misijom da očuva uspomenu na streljane nedužne civile, da neguje kulturu sećanja i širi ideju mira i tolerancije kroz raznovrsne memorijalne i umetničke manifestacije i aktivnosti.

Veliki školski čas kraj spomenika streljanih đaka i profesora u ovoj formi održava se od 1971. godine. Tada je izvedena poema Duška Radovića „Crni dan“.

piše: RTS

fotografije: Lazar Novaković

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.