OKUPLJANJE NA MESTU GDE JE STVARANA MODERNA SRBIJA

Društvo Politika

U Kragujevcu je za sutra (subota) uveče zakazan novi, 27. po redu uzastopni protest gradjana protiv režima Aleksandra Vučića i nesposobne gradske vlasti. Pobunjeni Kragujevčani ni sutra uveče, kao što to nisu činili ni prošle subote, neće da šetaju ulicama u centru grada, već će direktno, u 19 sati, da se okupe na Djačkom trgu, ispred Prve kagujevačke gimnazije, gde iz nedelje u nedelju, mitinguju već skoro punih sedam meseci. Ranije posle protestnih šetnji centrom grada, od pre dve sedmice direktno se okupljajući na tom kultnom i istorijskom  mestu, ispred Prve kragujevačke i najstarije gimnazije južno od Save i Dunava, koje pripada dvorskom kompleksu Obrenovića „Milošev venac“, u kojem je, u prvoj polovini 19 veka, i bukvalno na ledini stvorena moderna srpska država. Organizatori protesta taj prostor su prošle subote simbolično proglasili za trg slobode.

Ni ovoga puta, kao i prošle subote, neće biti govornika po pozivu, već će okupljenima, kako je najavljeno, kratko da se obrati član organizacionog odbora protesta Nebojša Veljković, nakon čega će, na platou kod Prve gimnazije da bude organizovan svojevsrni letnji performans, tokom koje će organizatori, uz muziku sa razglasa, da razgovaraju i razmenjuju ideje sa  demonstrantima o unapredjenju, te novim formama demonstracija nakon što prodju letnje žege.

Članica organizacionog odbora protesta u Kragujevcu Stanislava Staša Pavlović demantovala je  špekulacije da su demonstracije u Kragujevcu preuzele političke partije, konkretno Stranka slobode i pravde  Dragana Djilasa.

  • To je apsolutna neistina. Istina je da su protesti u Kragujevcu u suštini politički, jer imaju političke zahteve, ali su po formi gradjanski, pošto ih organizuju i u njima prevashodno učestvuju nezadovoljni žitelji centra Šumadije. Lideri opozicije na našim protestima govore zato što su mediji potpuno zatvoreni, i nemaju gde drugde da se obrate javnosti, tvrdi Pavlović, napominjući da insinuacije o tome da su stranke preuzele proteste dolaze od ljudi koji su ranije bili u organizacionom odboru demonstracija.

Oni koji su napustili organizacioni odbor tvrde, pak, da su upravo zbog mešanja i pritisaka pojedinih stranaka  iz Saveza za Srbiju digli ruke od organizovanja demonstracija…

Piše: Zoran Radovanović
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.