OPOZICIJA PROTESTUJE ISPRED RTS-a

Društvo Politika

Opozicione partije organizovaće danas u 19 satu protest ispred zgrade Radio televizije Srbije u Beogradu jer sa predstavnicima Upravnog odbora tog javnog servisa nisu postigli dogovor o izveštavanju RTS o aktivnosti opozicije.

Protest je najavljen jer na sastanku predstavnika opozicionih partija i predsednika i člana Upravnog odbora RTS Vladimira Vuletića i Zorana Panovića nije postignut dogovor o zahtevima opozicije koji se odnose na poštovanje medijskih zakona i standarda.

Predstavnik Pokreta slobodnih građana (PSG) Rade Veljanovski rekao je novinarima posle jučerašnjeg sastanka da nisu dobili zadovoljavajući odgovor i da pozivaju građane na protest isrped zgrade RTS u nedelju u 19 sati.

„Oni moraju da shvate da je RTS medijska kuća svih građana Beograda i Srbije, a ne samo vlasti i ljudi koji su uz nju“, kazao je Veljanovski koji je nekada bio novinar RTS.

Naveo je da su predstavnici opozicije na sastanku tražili da RTS radi po zakonu, tražili su i ostavke direktora RTS-a Dragana Bujoševića, predsednika UO Vladimira Vuletića i urednika Informativnog programa Nenada Lj. Stefanovića.

Predsednik Upravnog odbora RTS-a Vuletić je rekao da su njegova i ostavke direktora i urednika informativnog programa RTS-a regulisane zakonom o javnim servisima i da oni mogu biti i smenjeni ukoliko prekrše propise.

On je kazao da ne može da odgovori na zahteve predstavnika opozicije za „otvaranje medijskog prostora javnog servisa“, jer Upravni odbor može da reaguje samo na analizu programa koju priprema Programski savet RTS.

Vuletić je rekao da je od Programskog saveta tražio tu analizu, da očekuje da će je uskoro dobiti i da će tada odgovoriti opoziciji.

„Mnogi smatraju da RTS ne radi dobro, mnogi smatraju da radi dobro, ali jedini koji po zakonu o tome sme da daje svoje mišljenje je Programski savet“, poručio je Vuletić.

Predstavnici 13 opozicionih organizacija su 12. januara podneli RTS-u i Regulatornom telu za elektronske medije (REM) zahteve za poštovanje medijskih zakona i standarda, i za „otvaranje medijskog prostora“ za opoziciju radi objektivnog i profesionalnog informisanja građana.

U dopisu RTS-u opozicija je zatražila sastanak s njegovim Upravnim odborom, da bi se „utvrdili konkretni koraci za poboljšanje stanja i poštovanje zakona“.

Jučerašnjem sastanku u zgradi RTS prisustvovali su Goran Ćirić iz Demokratske stranke, Zoran Živković iz Nove stranke, Vladimir Gajić iz Narodne stranke, Ana Stevanović iz Pokreta Dosta je bilo, predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović, Rade Veljanovski iz Pokreta slobodnih građana, predstavnik Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ Radomir Lazović, Ferida Čustović iz Levice Srbije, predstavnik Dveri Jugoslav Kiprijanović i Vladimir Perić iz Pokreta protiv diktature.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.