OPOZICIJA STARTUJE IZ ZABATALJENE PRVE PRESTONICE IZ KOJE JE JEDNOM SVE I KRENULO

Društvo

Kampanja  kojom se i oficijelno promoviše  neizlazak i razlozi za bojkot  predstojećih republičkih, pokrajinskih i lokalnoih izbora u Srbiji, opozicini  Savez za Srbiju, potvrđeno je listu DANAS i Glasu Šumadije,  u ovdašnjem ogranku Demokratske stranke, startovaće naredne srede u Kragujevcu,  trbinom na kojoj će učestvovati svi lideri SZS: Vuk Jeremić, Dragan Đilas, Boško Obradović, Zoran Lutovac, Janko Veselinović, ali i predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović.

Tribina bi, kakoje predviđeno, trebalo da bude organizovana u sali Skupštine grada Kragujevcu, koju gradska vlast već duže izdaje udruženjima građana,političkim partijama  i drugima. Ukoliko, pak, vlast  ne odobri  skup kojim SZS počinje kampanju bojkota izbora u skupštinskoj sali, tribina će biti organizovana u nekom drugom prostoru u Kragujevcu.

Kako god, deo srbijanske opozicije, okupljene u Savezu za Srbiju, ponovo, kao ono Koalicija “Zajedno”, sada već podaleke 1996., kreće u kampanju iz Kragujevca. Razlika je u tome što su “zajedničari” te 1996. , iz šumadijske i prve srpske prestonice krenuli u izbornu i, kako se krajem te godine ispostavilo, pobedničku kampanju, pošto je  “Zajedno” tada trijumfovala na lokalnim izborima u više od 40  (naj)većih srpskih gradova i opština, što je označilo početak kraja režima Slobodana Miloševića.

Savez za Srbiju, kako navode u toj političkoj grupaciji, u antizbornu pobedničku kampanju kreće, verujući  da će bojkotom predstojećih, da izdejstvuje bolje uslove za prve naredne izbore, na kojima se nada trijumfu. Koliko im je računica dobra, pokazaće vreme, a ono što je SZS, prema oceni šumadijskih poznavalaca (ne)prilika na domaćoj političkoj sceni, motivisalo da u bojkot kampanju krenu iz Kragujevca, najveratnije je činjenica da je taj grad, u poslednjih sedam – osam godina vlasti Aleksandra Vučića, bezdušno marginalizovan, te je definitivno postao infrastrukturno i saobraćajno slepo crevo Srbije, usled čega postoji veliko nezadovoljstvo šumadijske javnosti.

Kragujevac je, smatraju pojedini lideri SZS, kažnjen i time što Vučić, zbog političkih dilova sa bivšim predsednikom Srbije i osnivačem Srpske napredne stranke, Tomislavom Nikolićem, ovde već pet i po godina na gradonačelničkoj fukciji drži njegovog sina Radomira (Nikolića), za čije vladavine je cenatar Šumadije, iako i dalje industrijski, univerzitetski, obrazovni centar kojem gravitira više od dva miliona ljudi južno od Save i  Dunava, potonuo u palanački glib.

Ima s druge strane i svojevrsne istorijske simbolike, smatraju ovde,  što dominantan deo srpske opozicije u svoju kampanju, neposredno nakon  Sretenja, kreće upravo iz Kragujevca, prve prestonice, u kojoj tokom 19. veka, i bukvalno postavljeni temelji modernoj državi Srbiji. Pored formiranja prvih državnih, prosvetnih, sudskih, privrednih i inih ustanova, u Kragujevcu je, podsetimo, upravo na Sretenje davne 1835. usvojen prvi srpski (Sretenjski)  ustav, dok su 1878. u zdanju Stare srpske skupštine pročitane odluke Berlinskog kongresa, kojima je Srbija, nakon vekovne vladavine Osmanlija, postala međunarodno priznata samostalna država. Savez za Srbiju početkom kampanje iz Kragujevca, domaćoj javnosti, reklo bi se, na izvestan način predstavlja i svoj politički, odnosno državotvorni  program, odnosno ono zašta se, barem verbalno,  na tom planu zalaže. 

Piše: Zoran Radovanović 
Fotografije: arhiva Svetlosti

.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.