Opozicione poslanice sa organizacijama koje se bave ženskim pitanjima

Politika

Poslanica Narodne stranke Slavica Radovanović izjavila je danas da će poslanice te stranke i poslanice drugih opozicionih stranaka predložiti izmenu Krivičnog zakonika za krivično delo silovanje u skladu sa Istanbulskom konvencijom i formiranje fondova za pomoć žrtvama silovanja, nasilja u porodici i trgovine ljudima.

  • Zalagaćemo se da se izmeni i deo Krivičnog zakonika koji se odnosi na praćenje izvršilaca ovih krivičnih dela, što podrazumeva da se u zatvorima prema njima sprovodi psihološki tretman, rekla je Slavica Radovanović na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Poslanica Narodne stranke je istakla da je neophodno učiniti sve da se pomogne ženama koje su žrtve nasilja, silovanja i trgovine ljudima, kako bi one bile „ohrabrene da prijave nasilje i da nastave život“.

Slavica Radovanović je istakla da je posebno važno da se zakon izmeni tako da oni nakon izdržavanja kazne ne budu prepušteni sami sebi, nego da budu pod nadzorom i kontrolom.

  • Tražićemo i formiranje koordinacionog tela koje će pratiti femicid i da sve institucije zadužene za ovakva postupanja usklade svoje propise i usmere ih ka pomoći žrtvama i unaprede svoja postupanja, rekla je Slavica Radovanović.

Poslanica Narodne stranke je podržala prosvetne radnike koji na ulicama protestuju zbog nasilja u školama i vršnjačkog nasilja.

Slavica Radovanović je navela da u parlamentu nije formirana Ženska parlamentarna mreža i objave na sajtu parlamenta su „politička zloupotreba usmerena protiv Narodne stranke“.  

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić rekla je da su se poslanice „uglavnom iz opozicije“ danas u parlamentu sastale sa predstavnicima nevladinih organizacija koje se bave ženskim pitanjima u okviru akcije „16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama“.

  • Razmenile smo mišljenja i iskustva i napravile smo plan akcije. U toku sastanka je vladalo veliko razumevanje i sinergija i dogovorili smo se šta ćemo dalje raditi, rekla je Sanda Rašković Ivić.

Sanda Rašković Ivić je pozvala i druge narodne poslanice da preko odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova zajedno organizuju javna slušanja u parlamentu. 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.