ORUŽARI NAJAVLJUJU PROTESTE

Društvo

Nakon višemesečnog progona, noćnih policijskih privodjenja i tužilačko-sudskih saslušanja, lideru Sindikata u Zastavi oružju Draganu Iliću juče je, odlukom direktora fabrike Mladena Petkovića, uručeno rešenje o otkazu ugovora o radu. Ilić, koji je u kragujevačkoj fabrici oružja zaposlen blizu 40 godina, od čega je već deceniju predsednik najborbenije i najangažovanije sindikalne organizacije u zemlji, koja je svojim višemesečnim protestima, u leto i jesen 1996.,  trasirala put padu Miloševićevog režima, od juče je praktično bez posla. Ima, doduše, rok od osam dana da se žali na rešenje o otkazu, ali…

Razlog za otkaz je taj što se prošlog petka, kad je u poseti fabrici bio predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, kako bi pokušao da spreči progon i šikanu sindiaklnih funkcionefa i aktivista u Zastavi oružju, Ilić, koji je, bio u automobili sa Orbovićem, na putu prema fabričkoj upravnoj zgradi i kabinetu direktora  nije “čekirao” na izlazu iz preduzeća, što mu je drugi prekršaj te vrste, odnosno povreda radne discipline u poslednjih šest meseci. Prvi put, Ilić se nije “čekirao” na izlazu iz fabrike 24. maja prošle godine, u jeku tadašnjih oružarskih protesta.

Kako Glas Šumadije nezvanično saznaje, direktor Zastave oružja Mladen Petković svojevremeno je ukinio odluku svog prethodnika na direktorskoj funkciji, pukovnika Milojka Bzakovića, prema kojoj su svi zaposleni, počev od direktora do radnika, morali da se “čekiraju” kad ulaze i izlaze iz fabrike,. Petković je, medjutim, nakon dolaska na mesto direktora, u novembru 2019.,  preinačio tu odluku, i omogućio predsednicima reprezentativnih sindikalnih organizacija u preduzeću, Samostalnog i Sindikata UGS “Nezavisnost”, da ne moraju da se “čekiraju” na fabričkim kapijama. Ta odluka Petkovića važila je, tvrde naši izvori u fabrici oružja, do prošlog četvrtka, odnosno do uoči  posete Ljubisava Orbovića Zastavi oružju, o čemu su (poseti)  bili obavšteni i poslovodstvo fabrike i javnost. U Sindiaktu, čiji je Ilić lider, tvrde da iznenadnoj  promeni odluke direktora Petkovića vezane za “čekiranje”, koja je na snagu stupila prošlog petka, kad se Dragan Ilić nije “čekirao”, po mnogima ovde, “upecao”, kažu da “pojma nisu imali”, niti ih je iko o tome obavestio.

  • Lično su mi doneli rešenje. Reč je o prevari, pošto odluka o “čekiranju” nije bila obavezna za predstavnika sindikata. Nisam bio ni obavešten o toj odluci, što si oni iskoristili, kaže Dragan Ilić  za Glas Šumadije,  napominjući da je danas uspeo da udje u fabriku. Ističe i  da je juče bio poslednji dan prethodne šestomesečne kazne zbog “nečekiranja”,  što upućuje na pretpostavku da se čekalo i da su “stvoreni uslovi” da istu povredu radne discipline napravi učini u roku koji bi obezbedio njegovo sancionisanje.

Na vest o otkazu  Draganu Iliću odmah je reagovao  Saveza samostalnih sindikata Kragujevca, koji tvrdi da je reč o do sada “nezabeleženom udaru na sindikalne i gradjanske slobode”, iza kojeg ne stoji samo direktor Zastave oružja Mladen Petković.

  • Sindikat Zastava oružje, potpomognut drugim sindikatima, preduzeće hitne mere, koje će biti recipročne nanetoj šteti sindikatima, navodi se u jučerašnjem saopštenju ogranka Saveza samostalnih sindikata Srbije u Kragujevcu, koje je potpisao predsednik te sindikalne asocijacije Jugoslav  Ristić,  koji je, pre Ilića, bio sindikalni vodja oružara i predvodio mnoge njihove proteste, medju kojima su bile i “zauzimanje” fabrike i zgrade kragujevačke gradske uprave.

Oružari će sutra (sreda, 10. april), u znak protesta zbog otkaza sindikalnom lideru Draganu iliću, organizovati jednosatni štrajk upozorenja. Ukoliko rešenje o otkazu Iliću ne bude povučeno, radnici Zastave oružja u narednim danima će, kako doznajemo, radikalizovati protest. Očekuju pomoć i podršku i ostalih sindikalnih organizacija u Kragujevcu i Srbiji.

Otkazu Ilića, prethodila je, podsetimo, prava kadrovska “seča” u Zastavi oružju. Na inicijativu fabričkog Nadzornog odbora, na čelu sa pukovnikom Ivicom Marjanovićem, direktor Mladen Petković poslednjih dana smenio je više od deset proizvodnih rukovodilaca, medju kojima i direktora Direkcije proizvodnje Zadtavinog pešadijskog naoružanja, te lovačko-sportskog i oružja za ličnu odbranu… Sindikat je  još pre mesec dana od Vlade Srbije i Ministartsva odbrane tražio da, zbog nispunjavanja zahteva zaposlenih i prekoračenja ovlašćenja, aktuelni Nadzorni odbor Zastave oružja bude razrešen, ali odgovora nadležnih nema. Ili je, u stvari, već stigao, u vidu otkaza sindikalnom vođi Draganu Iliću i “seči” proverenih Zastavinih kadrova.

Da li se time, kako se ovde sve glasnije, i ne bez razloga, reklo bi se, špekuliše, da se u kragujevačkoj fabrci, uz neskrivenu podršku  države, suzbija svaki vid otpora, kako bi se izvoz Zastavinog oružja stavio pod punu kontrolu trgovaca oružjem bliskih Srpskoj naprednoj stranci, među kojima je i otac ministra policije Nebojše Stefanovića – Branko (Stefanović) , ostaje da se vidi.

Naš portal je i juče pokušavao da o svemu što se poslednjih nedelja i dana dešava u Zastavi oružju razgovara sa direktorom Mladenom Petkovićem, ali se on nije odazivao na naše telefonske pozive. Nije se odazivao ni njegov najbliži saradnjik Đorđe  Nestorović.

Piše: Zoran radovanović
Tagovi:

2 komentara

  1. magaqcioner Petkiovic i ekipa sa poltronima su u crno zavili Krusik, ne dajte se Kragujevacni. Raspitajte se koliki su dugoviostali posle njega i sta je sve radio, otkazi i aneksi /premestanje i ponizavanje stgrucnjaka i onih koji iole misle/ su mu omiljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.