ORUŽARSKI SINDIKAT: EKSPONENT VLADE, PUKOVNIK IVICA MARJANOVIĆ „BRUTALNO GAZI“ PRAVA RADNIKA

Društvo

Samostalni sindikat u Zastavi oružju javno je danas osudio “učestale pritiske na radnike fabrike”, kako bi se iščlanili iz te sindikalne organizacije i pristupili Industrijskom sindikatu, a “koji vrši predsednik Nadzornog odbora Ivica Marjanović”.

Veliki broj radnika žali se na teror koji se ogleda u ucenjivanju i pritisku da svoja prava neće moći da ostvare ukoliko se ne iščlane iz Samostalnog sindikata. S obzirom na to da su pritužbe sve češće, Sindikat poziva sve radnike koji su pretrpeli bilo koji vid torture da dođu u prostorije
sindikalne organizacije i ostave svedočenje o kršenju garantovanih ustavnih načela i gaženju ljudskih prava i sloboda, navodi se u današnjem saopštenju Samostalnog sindikata u Zastavi oružju koji okuplja blizu 1.800 od ukupno 2.500 što stalno, što privremeno zaposlenih u toj kragujevačkoj fabruci.

Ističe se, pritom, da se “veliki broj rukovodećeg kadra poziva u kasnim
večernjim satima, sa pretnjama da moraju da se iščlane iz Samostalnog
indikata”, što je,smatraju u toj sindikalnoj organizaciji, “nedopustivo i u
suprotnosti je sa domaćim i međunarodnim pravom”. Država Srbija je, pojašnjava se, potpisnik Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima iz 1948. godine, gde je nedvosmisleno predviđeno da se „niko ne može primorati da pripada nekom udruženju“.

Sindikat je o ovom problemu, dodaje se, već upozoravao Vladu Republike
Srbije i Ministarstvo odbrane u više navrata i, ukoliko se nastavi sa daljim
pokušajima razbijanja Sindikata Zastava oružje, kao i daljim šikaniranjem i
terorom radnika, ta sindikalna organizacija će organizovati razne oblike “radničkog otpora i protesta zbog nezabeleženog ponašanja kršenja sindikalnih sloboda od strane Vlade Republike Srbije oličene u predsedniku Nadzornog odbora Ivici Marjanoviću”.

  

Pukovnik Ivica Marjanović tokom minule sedmice, u više nevrata, neretko i u nedoba, zvao je i autora ovog teksta, pokušavajući, ponekad i krajnje nepristojno i vulgarno – što može da se proveri – da demantuje zvanične informacije i podatke o poslovanju, te dugovima i gubicima te fabrike, iznoseći, pritom, i teške optužbe na račun pojedinih bivših rukovodialaca kragujevačke fabrike i lidera oružarske sindikalne organizacije, Dragana Ilića, što opet može da se proveri preslušavanjem tih telefonskih razgovora. Dve radnice Zastave oružja, od kojih je jedna bila u poslovodnom vrhu preduzeća, podnele su svojevremeno krivične prijave protiv pukovnika Marjanovića, “zbog torture i ugrožavanja bezbednosti fabrike”.
Nadležno tužilaštvo je te krivične prijave, prema rečima Marjanovića,
odbacilo u avgustu ove godine, zbog „nedostatka dokaza”.

  

Smenu Ivice Marjanovića sa funkcije predsednika Nadzornog odbora Zastave oružja tražilo je i bivše poslovodstvo kragujevačke fabrike.

Piše: Zoran RadovanovićTagovi:

1 komentar

  1. Из врха напредњачке “екипе“, нажалост, нико никада неће поднети оставку а камоли одговарати пред Законом…све док су на власти. Они су “ пакет аранжман“…

    Да ли тако може у “цивилизованом“ Западу?

    Незнање посла који се врши Србији долази главе!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.