Osnivanje Asocijacije filmskih festivala Srbije – I Šumadijski festival član AFIFS-a

Kultura

U četvrtak, 10. juna u Sali 6 Kombank dvorane, održana je konferencija za medije povodom osnivanja Asocijacije filmskih festivala Srbije – AFIFS. Imajući u vidu značaj, položaj i dosadašnji doprinos unapređenju i razvoju oblasti u kojima deluju, Filmski centar Srbije i predstavnici filmskih festivala u Srbiji izrazili su međusobnu želju i interes da uspostave kontinuiranu i dugoročnu saradnju, na principima uzajamnog uvažavanja.

Na konferenciji za medije potpisan je i Memorandum o saradnji između Filmskog centra Srbije, kao inicijatora osnivanja Asocijacije, i predstavnika sedam filmskih festivala u Srbiji – Festivala evropskog filma Palić, Festivala filmskog scenarija (Vrnjačka Banja), Festivala glumačkih ostvarenja – Filmski susreti (Niš), Leskovačkog internacionalni festivala filmske režije, Festivala autorskog filma (Beograd), Šumadijskog internacionalnog filmskog festivala debitantskog filma (Kragujevac) i festivala Slika u pokretu (Novi Sad).

Osnovni cilj Memoranduma je uspostavljanje saradnje radi zajedničkog delovanja na podsticanju i unapređenju javnog prikazivanja u oblasti domaćeg kinematografskog stvaralaštva, decentralizacije kinematografske infrastrukture, promocije domaćih filmskih ostvarenja realizovanih uz podršku Filmskog centra Srbije, zajedničke podrške stručnom i profesionalnom usavršavanju u području kinematografskih delatnosti, međusobne promocije i razmene stručnog znanja, iskustava i dobrih praksi u oblasti festivalskog prikazivanja.

Kragujevački Šumadijski internacionalni filmski festival je prepoznat kao jedan od sedam festivala koji svojim kvalitetom i inovativnošću mogu da doprinesu razvoju filmske umetnosti na nacionalnom nivou. Izabrani smo među 38 festivala koje podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. ŠIFF je jedan od retkih festivala koji promoviše debitantski film, kako domaćih, tako i autora iz inostranstva. Prepoznatljivi smo po komunikaciji sa publikom i predstavljanju raznovrsnih filmskih ostvarenja sa različitih strana sveta lokalnoj publici.

Vrednosti i specifičnosti ŠIFF-a nastavićemo da predstavljamo i kao članica Asocijacije filmskih festivala Srbije. Takođe, želimo da podržimo druge filmske festivale i doprinesemo razvoju i boljem položaju filmske umetnosti u Srbiji. Šumadijski internacionalni filmski festival se kontinuirano održava u Kragujevcu već šest godina uz podršku Grada Kragujevca, Ministarstva kulture i informisanja i Filmskog centra Srbije.

Verica Nerić,
Izvršna direktorka
Šumadijskog internacionalnog filmskog festivala debitantskog filma
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.