Osude napada na novinara Daška Milinovića

Društvo Izbori 2022

Novinar Daško Milinović napadnut je i pretučen je jutros, oko 6:45 časova, kada je kretao na posao. Napad se dogodio u blizini mesta gde stanuje u u Novom Sadu. Napadači su ga poprskali suzavcem, a nakon toga i udarala šipkom. Milinović je u Urgentnom centru, objavili su domaći i regionalni mediji.

Posle napada radijski voditelj iz Novog Sada Daško Milinović opisao je da su mu dvojica maskiranih napadača prišla u blizini stana kada je krenuo na posao, našpricali mu dva suzavca u oči i pokušali da ga udare metalnom šipkom po glavi. Milinović uspeo da pokrije glavu rukom i nakon tri udraca napadači su pobegli, prenosi agencija Beta.

Suzavcem i šipkom na slobodne medije

Gradski odbor Stranke slobode i pravde iz Novog Sada najoštrije osuđuje napad na novosadskog novinara i radijskog voditelja Daška Milinovića, koji se dogodio jutros dok je odlazio na posao. Dva za sada nepoznata napadača prvo su ga poprskala suzavcem, a potom i napala metalnom šipkom tako da je Daško sa povredama nanetim metalnom šipkom završio u Urgentnom centru.

Ovo je poznati rukopis pretnji i zastrašivanja slobodnih medija, što Online radio „Daško i Mlađa” i jutarnji program „Alarm s Daškom i Mlađom” svakako jesu. Kao poznati aktivista i antifašista, Milinović je i ranije bio meta napada, kako uličnih batinaša, tako i orkestriranih kampanja na društvenim mrežama.

Neprekidno upozoravamo na govor mržnje koji širi SNS i koji se u najgoroj formi fizičkih napada preselio sa ekrana i govornica na ulice. 

Ovim povodom predsednica Gradskog odbora SSP Novi Sad dr Danijela Grujić ističe: „Danas se slobodno izražavanja mišljenja veoma skupo plaća, čak i zdravljem i životom. Zato treba svima da bude jasno da sloboda nema cenu i da sa režimom koji nas je doveo do ovog bednog stanja nema kompromisa”. 

Posle višegodišnje vladavine Aleksandra Vučića, prvo kao ministra informisanja kada je ubijen Slavko Ćuruvija, a kasnije kao premijera i predsednika, sve ćešće se događaju napadi na novinare poput paljenja kuće Milana Jovanovića. Srbija je pod vlašću Aleksandra Vučića postala država u kojoj je opasno biti novinar. 

Sve češći govor mržnje, širenje lažnih vesti, gušenje slobode izražavanja, često i fizičko nasilje nad novinarima, jednog trenutka može rezultirati fatalnim ishodom ukoliko se krivci za sve napade na novinare što pre ne pronađu i adekvatno ne kazne, stoji u jutrošnjem saopštenju odbora Stranke slobode i pravde iz Novog Sada.

Slobodna reč uvek pronađe put, nećete ućutkati slobodnomisleće ljude

„Slobodna reč uvek pronađe put, nećete ućutkati slobodnomisleće ljude. Demokrate oštro osuđuju jutrošnji brutalan napad na radijskog novinara Daška Milinovića”, poručila je predsednica Resornog DS za informisanje, novinarka Tatjana Manojlović.

„Sigurni smo i na to upozoravamo svakodnevno – govor mržnje koji se širi etrom, od poruka koje predstavnici vladajuće stranke šalju iz skupštinskih klupa, do agresivne retorike u skoro svim njihovim istupima, u svakoj mogućoj prigodi, ohrabruje nasilju sklone”.

Resor za informisanje Demokratske stranke od ranije apeluje da se upravo iz ovih razloga, skupštinski prenosi premeste sa Drugog programa Javnog medijskog servisa, na poseban kanal, u skladu sa tendencijama i dobrom praksom drugih demokratskih zemalja, kaže se u saopštenju Informativna služba Demokratske stranke.

I PSG osuđuje napad na novinara Daška Milinovića

Pokret slobodnih građana osuđuje napad na novosadskog novinara Daška Milinovića koji se dogodio jutros u organizovanoj sačekuši. Nema sumnje da je ovo nastavak bujanja fašizma u Novom Sadu i egzekucija pretnji koje svako ko javno govori protiv dalje fašizacije društva dnevno dobija.

Veze vladajuće stranke sa ovim elementima nisu tajna o čemu govori stalna komunikacija predsednika Vučića sa Mišom Vacićem, a verovatno i drugim pripadnicima ultradesnice koji služe za zastrašivanje političkih protivnika. Takođe je sramotna izjava gradonačelnika Novog Sada prilikom uklanjanja fašističkih grafita i pretnji opozicionim aktivistima da je to borba protiv fašizma, a da nikada nije insistirao da se utvrdi ko je pretnje uputio.

Napadači moraju biti hitno pronađeni i osuđeni na najstrožu kaznu, kako bi se makar formalno zauzdavao nadolazeći fašizam, poručuju iz Pokreta slobodnih građana.

Foto: prtsrcn/youtube/medijcivilnogdruštva / Daško Milinović
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.