Otvaranje izložbe „Sreten Stojanović. Vrline karaktera i materijala” u Galeriji Nikole Koke Jankovića

Kultura

Narodni muzej u Kragujevcu u saradnji sa Narodnim muzejem u Beogradu organizuje izložbu „Sreten Stojanović. Vrline karaktera i materijala”, u periodu od 14. maja do 4. juna 2021. godine u Galeriji Nikole Koke Jankovića.

Dela Sretena Stojanovića po prvi put biće predstavljena kragujevačkoj publici izborom iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu, a u okviru posebnog programa manifestacije „Muzeji za 10” koja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja.

U okviru Majskih svečanosti ovom reprezentativnom izložbom biće obeležen 18. maj Međunarodni dan muzeja, 17. Evropska noć muzeja i nacionalna nedelja muzeja, od 12. do 18. maja 2021. godine.

Sreten Stojanović (Prijedor, 1898 – Beograd, 1960) bio je vajar, profesor univerziteta i akademik. Skulpturu je studirao kod Franca Celeznog u Beču, a kasnije i kod poznatog vajara Antoana Burdela u Parizu. Svoja kritička zapažanja o savremenoj likovnoj praksi objavljivao je u časopisu Misao, Politici, Vremenu, Umetničkom pregledu i dr. Po osnivanju Akademije likovnih umetnosti 1937. godine izabran je za profesora, a kasnije i za rektora Umetničke akademije. 

Stojanović je zajedno sa Milunovićem, Dobrovićem, Bijelićem, Šumanovićem bio pripadnik generacije koja će obeležiti novo doba u jugoslovenskoj umetnosti između dva rata. Dopisni član SANU postao je 1950, a redovni 1959. godine. Bio je član umetničkih grupa Oblik i Samostalni. U postrodenovskoj epohi Stojanovićeva umetnička ličnost našla je izraza u stvaranju širokog dijapazona dela od  intimnih figurina do monumentalne plastike. Autor je brojnih spomeničkih skulptura poput spomenika Petru II Petroviću Njegošu na Akademskom platou i Voždu Karađorđu na Svetosavskom platou u Beogradu. 

Stojanović je bio svestran umetnik koji se pored skulpture bavio slikarstvom i crtežom. Prema mnogima smatra se začetnikom psihološkog portreta u novijoj srpskoj skulpturi. Bogat i raznovrsni umetnički opus, spoj epske tradicije i nezaobilazne intimne note, obeležila su dela vanvremenske vrednosti bilo da je reč o monumentalnim skulpturama, figurinama ili sitnoj plastici. 

Izložbu će otvoriti mr Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu, a otvaranje je u 12 sati.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.