Otvoren centar za hiperbaričnu medicinu u Kragujevcu (VIDEO)

Grad

U prostorijama Centra za zdravstvenu zaštititu radnika Zastava (ZZZR) danas je svečano otvoren Centar za hiperbaričnu medicinu Fakulteta medicinskih nauka.

Do sada nije postojala ni jedna hiperbarična komora, u okvriru državnog zdravstvenog sistema u gradu.

Trenutno u novom Centru postoji jedna hiperbarična komora, a očekuju se još tri komore. Kapacitet komore je 500 pacijenata godišnje, odnosno 11.000 tretmana na godišnjem nivou.

Centrom će rukovoditi dr Nedojša Anđelković, šef katedre za užu specijalizaciju iz baromedicine Fakulteta medicinskih nauka, a pored njega u Centru će raditi i dekan FMN-a kao i jedna medicinska sestra.

Takođe, jedanom timu lekara iz ZZZR Zastava biće omogućena edukacija i usavršavanje.

  • Ovo je veoma bitno za sve one pacijente koji imaju potrebe za ovom terapijom. Unapredili smo zdravstveni sistem u Kragujevcu. Ovo je velika stvar za Kragujevac i naš zdravstveni sistem, s obzirom da u našem zdravstvenom sistemu gravitira oko dva miliona ljudi, govorila je Nada Milovanović, VD direktora ZZZR Zastava.

Otvaranje Centra pomogli su i grad Kragujevac, koji je izdvojio sredstva za sređivanje prostora u ZZZR Zastava, FMN Kraguejevac koji je obezbedio opremu i medicinsko osoblje, i ZZZR Zastava koji su ustupili prostor od oko 500 metara kvadratnih.

  • Konačno je došao ovaj momenat za otvaranje Centra za hiperbaričnu medicinu u Kragujevcu. Centar će na ovom mestu omogućiti kvalitetnu uslugu našim pacijentima, a potom omogućiti i adekvatnu edukaciju našim užim specijalistima koji će moći baš ovde da ae usavršavaju, naveo je dekan FMN u Kragujevcu, dr Vladimir Jakovljević.

U decembru protekle godine, u Skupštini grada Kragujevca poptisan je sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji Grada, FMN u Kragujevcu  i ZZZR Zastava, a nakon nešto više od četiri meseca, Kragujevac je dobio prvi Centar za hiperbaričnu medicinu.

  • Kragujevac je uložio u hiperbaričnu komoru, nije je dobio. Zajedno za FMN obezbedili smo opremanje prostora kao i opremu. Do sada smo pacijente uvek slali sa strane. To su pacijenti u veoma teškom stanju kojima sigurno ne prija putovanje, a s druge strane to košta.

Hiperbarična medicina se zasniva na jednom leku: čistom kiseoniku koji se udiše pod pritiskom većim od atmosferskog, u specijalnim uređajima – hiperbaričnim komorama. 

Blagovremena primena kiseonika pod pritiskom sprečava ostećenje ćelije i organizam u celini izazvanog nedostatkom kiseonika i dovodi do izlečenja, regeneracije i potpunog oporavka organizma ako je oštećenje već nastalo. Korisna je za mnoge bolesti, a mogu je koristiti i zdrave osobe.

2 thoughts on “Otvoren centar za hiperbaričnu medicinu u Kragujevcu (VIDEO)

  1. Pptrebna nam je hiperbaricna komora za stariju osobu sa stentovima. Hvala unapred , mislim da bi mh dosta pomoglo i zbog aorti na vratu koje su mu isto zatvorene.. Hvala od srca…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.