Otvorena izložba „To be or to click” u Galeriji „Mostovi Balkana” u Kragujevcu

Kultura

U petak je u kragujevačkoj Gradskoj galeriji „Mostovi Balkana” otvorena izložba antinomijskih asamblaža Dušana Todorovića pod nazivom „To be or to click”.

„Pogledom unazad se okrećemo prošlosti i analizom rezultata sagledavamo postignuto. Retrospekcijom, uočavamo kvalitet proteklih vremena na iskustvima istorijske distance. Dužina vremenskog perioda koji sagledavamo uslovljava uočavanje većih promena u sistemima shvatanja sveta. Duže vremenske periode karakterišu vidljivije promene, koje najočitije sagledvamo kroz nauku i umetnost. Promene u nauci potvrđuju egzaktni dokazi i napredak u meterijalnom svetu, a umetnost sadrži duhovnu dimenziju; kreativnost, imaginaciju i prekogniciju. Nauka i umetnost na taj način postižu ravnotežu i daju punu sadržajnost životu” najavio je autor svoju postavku.

Njegov umetnički rad inspirisan je postulatima vremena i funkcionisanjem računara koji se nezajažnjivo hrani pitanjima i odgovorima, odnosno ogromnom količinom informacija, za koje naivno verujemo da su naša svojina, a u suštini, kada računar nije u stanju da nam ih pruži, praktično bivamo suočeni s ogromnom prazninom u sopstvenom znanju. Zato na većini računarske opreme stoji upozorenje: „This machine has no brain, use your own!”, podseća Todorović.

Živimo u kompulsivnim vremenima ekrana i informacija!

Savremena tehnologija ubrzala je sve procese života.

Naša znanja se smanjuju, a odgovore na sva pitanja pronalazimo u ekranu.

Virtualna stvarnost nas vodi izvan opipljivog.

U mentalnom mikseru pomešani su prošlost, sadašnjost i budućnost.

Informacije vladaju nama, kaže umetnik.

Dušan Todorović rođen je u Kragujevcu 1945.godine. Nakon diplomiranja na ALU, 1972 u Beogradu, magistrirao je na istoj Akademiji 1974.godine.  Od 1976. godine do 1981. bio je zaposlen na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kao asistent. Dobitnik je stipendije države Danske kao i svih značajnih domaćih stipendija u oblasti likovnih umetnosti.

Svoja dela izlagao je u mnogim gradovima širom sveta. Da bi transparentno izrazio svoj umetnički stav Todorović je ušao u proces reciklaže, redimejda i redizajna u nameri da preko vizuelnih poruka bude učesnik u promenama savremene svesti. Poslednjih godina umetnički istražuje svet muldimedija usmeravajući se na UV-svetlo i audio-vizuelne efekte u tematskom okviru novih tehnoloških sistema elektronske komunikacije.

Izložba je otvorena do 23. januara 2022. godine.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.