„Otvoreni dan“ Vojske Srbije za Vidovdan u Kragujevcu

Grad

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije organizuju u Kragujevcu na Vidovdan, 28. juna, „Otvoreni dan“.

Reč je o, kako u saopštenju grada navode, do sada najvećem taktičko – tehničkom zboru, koji će biti organizovan na prostoru između stadiona „Čika Dača“ i Muzeja „21. oktobar“, sa početkom u 12.30 časova.

  • Pripreme se dobro odvijaju i sve će biti aposlutno spremno za taj veliki dan. Odmah iznad stadiona „Čika Dača“ naša preduzeća upravo rade na tamponiranju prostora, kako bi se obezbedila stabilna površina za svu tu vojnu tehniku koja može da bude teška i po nekoliko tona, istakao je gradonačelnik Nikola Dašića.
sređivanje terena iznad stadiona „Čika Dača“

„Otvoreni dan“ Vojske Srbije je manifestacija na kojoj će biti izložena najmodernija vojna oprema, sredstva i naoružanje od najnovijih dronova, preko tenkova, haubica pa do helikoptera. Pored toga, tu će biti trenažera i simulatora, na kojima će građani, a naročito najmlađi moći da provere svoju spretnost i umeće, stoji u saopštenju.

  • Ovo je s druge strane mnogo bitna manifestacija za grad Kragujevac. Iako baštinimo istoriju vojne industrije, čiji začetak predstavlja topolivnica, u Kragujevcu do sada nismo imali sličnu manifestaciju. Imajući u vidu da u pogonima vojne industrije danas radi 3.000 naših sugrađana, mislim da Kragujevac zaslužuje da bude domaćin jedne ovakve vojno – tehničke smotre. Manifestacija će biti jako interesantna za sve nas, za kompletne porodice, za sve ljude koji žele da vide kakvi su današnji odbrambeni kapaciteti Republike Srbije. Ceo koncept je dobro osmišljen, već danas kreće promotivni spot i podela flajera. Zaista se unapred radujem i očekujem sve ljude dobre volje na Vidovdan, poručio je Dašić.
gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić

U okviru manifestacije „Otvoreni dan“ biće prikazano više od 40 sistema naoružanja i vojne opreme iz domaćeg razvoja kao što su modernizovani tenk M – 84AS2, samohodni artiljerijski sistem NORA, TAMNAVA i ŠUMADIJA, robotizovane zemaljske platforme i bespilotne letilice, nova terenska i borbena vozila, modernizovani PVO sistemi, kao i veliki broj sredstava i komponenata koje proizvodi odbrambena industrija Srbije.

Prateći program obuhvata izložbu naoružanja i uniformi iz Prvog svetskog rata, praktične prikaze borilačkih veština kao i dresure službenih pasa. Za najmlađe tu je mogućnost da se fotografišu sa pilotima i pripadnicima specijalnih jedinica, maskiraju kamuflažnim bojama i još mnogo toga, navode u Gradu.

foto: Grad Kragujevac
Tagovi:

4 komentara

  1. Od kada se nasipanje trave šoderom naziva sređivanjem terena? Od dve kasarne u gradu i ogromnih betonskih površina u njima moralo je baš ovako….

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.