Ovo je priča o revolucionarki Draginji Todorović

Grad Istraživanje

Draginja Todorović (rođena Milošević, 1906.–1942.), revolucionarka.

Rođena je u Velikom Gradištu. Majka joj je bila domaćica, a otac uspešan knjigovođa, o čemu govori i podatak da je dobio premeštaj za Beograd. U Beogradu je započela školovanje, ali kada je njen otac otišao na Solunski front i Krf, majka je sa kćerima morala da napusti Beograd i vrati se u rodno mesto.

Ipak, talentovana i vredna Draginja je nastavila školovanje u beogradskoj Prvoj ženskog gimnaziji. Kada je njena omiljena profesorka Anica Savić ­Rebac premeštena u Treću žensku gimnaziju, i Draginja se premestila u istu školu. Pod uticajem svoje profesorke ona 1924. upisuje Filozofski fakultet, u vreme kada je na njemu predavala i docentkinja Ksenija Atanasijević.

Tokom studija Draginja se udala za kolegu i istomišljenika Milutina, i zajedno su aktivno učestvovali u radu Udruženja studenata marksista, u studentskim demonstracijama i borbi za autonomiju univerziteta. Bračni par Todorović je službovao u Peći, Skoplju i Jagodini, gde je Draginja izabrana u upravu sekcije Udruženja univerzitetski obrazovanih žena.

Premeštaj u Žensku učiteljsku školu u Kragujevcu usledio je septembra 1936. Osim što je predavala Osnove filozofije, Draginja je bila veoma aktivna u vannastavnim aktivnostima (naročito u radu literarnih sekcija), ali i na javnoj, kulturnoj i političkoj sceni. Učestvovala je u radu sindikata i mnogih udruženja, osnovala je Omladinsku sekciju Ženskog pokreta u Ženskoj gimnaziji i, kako u školi tako i van nje, širila je ideje iz časopisa Žena danas. Angažovala se na pripremanju skupštine Ženskog pokreta u sali kafane – bioskopa „Pivnica“ 8. oktobra 1939. i, dva dana kasnije, u organizovanju velikog zbora posvećenog borbi za pravo glasa žene, u kafani „Park“.

Osnovna škola Milutin i Draginja Todorović, InfoKG

U demonstracijama protiv pristupanja Jugoslavije Trojnom paktu, među prvima su koračali Milutin i Draginja Todorović, zajedno sa najstarijom od četvoro dece, kćerkom Alraunom. Pošto je za bračnim parom Todorović, zbog revolucionarnog rada, bila izdata poternica i pretilo im hapšenje, oni su u krenuli u partizane. Milutin Todorović je bio postavljen za komandanta Kosmajskog partizanskog odreda, a njegova supruga Draginja mu se u avgustu 1941. pridružila u odredu. Svojih četvoro dece je ostavila sa svekrvom u selu Gornja Trešnjevica. Kada su komšije otvoreno izražavale čuđenje zbog odluke da ostavi svoju decu i ode u odred, Draginja je odgovorila:

  • Ostavljam svoje četvoro dece da bih kroz oružanu borbu doprinela stvaranju boljih uslova za život i razvoj četiri stotine, četiri hiljade, četiri stotine hiljada dece. (Spasić 1981:189).

Uhapšeni su i ubijeni kod Užica, novembra 1942. Njihova ćerka Slobodanka je, nakon što su joj roditelji poginuli kao partizani, rat provela u logoru u Smederevskoj Palanci.

Osnovna škola, osnovana 1887., od 1961. nosi ime „Milutin i Draginja Todorović“.

Kragujevac je grad bogate istorije, koji je po mnogo čemu bio prvi. U ovom gradu su osnovani prva vojna muzika, prvo pozorište i prva gimnazija u Srbiji. Zbog ponosa koji istorija ovog grada budi u nama dužni smo da znamo ko su bili Miloš Obrenović, Radomir Putnik i Josif Šlezinger, ali zašto je naša dužnost stišana ispred imena sestara Ninkovć, Draginje Todorović i Mejbel Stobart?

Narod je, kao i istoričari, nepravedan prema ženskoj istoriji, jer je nepravedan prema ženi. Borba koja traje vekovima iznova rađa pobede i 2016. godine sociološkinja Lela Vujošević objavila je knjigu „Žensko lice istorije Kragujevca“ kao deo istraživačkog projekta koji se bavi znamenitim ženama Srbije.

Priča o Draginji Todorović i fotografija porodice je, uz saglasnost autorke, preuzeta iz knjige Lele Vujošević „Žensko lice istorije Kragujevca“

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Žensko nasleđe Kragujevca i Pančeva” koji realizuju „Glas Šumadije” iz Kragujevca i „Pančevo Si Ti” iz Pančeva. Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.