Ozbiljna pitanja sadašnjosti lome se kroz naizgled istorijska

Društvo Kultura

U ponedeljak, 29. januara, u muzeju „21. oktobar“ u Kragujevcu, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta razgovaraće se na temu „Holokaust: nasleđe fašizma 6 – genocid i teologija“. Program počinje u 10 sati a umesto najave prenosimo stav kragujevačke novinarke Gordane Jocić objavljene na fejsbuku:

Sutra ćemo opet pričati o holokaustu ili šoi, kako se pravilnije kaže. Stalno nam zameraju zašto sada pričamo o prošlosti, o nečemu što se dogodilo pre 80 godina (81, 82, 83, 84…). Ja ovakva pitanja uzimam kao vododelnicu između kulturnih i nekulturnih ljudi. Jer zašto idemo u muzeje da gledamo iz čega je jeo praistorijski čovek? Zašto u pozorištu gledamo Antigonu? Čemu priča o Kosti Šamanoviću koji je prodao šest svojih kuća i ostavio sebi samo sobičak da bi napravio bolnicu sveti Nikola, kada je danas to motel „Ravni gaj“, možemo da pričamo kako je dobra hrana tamo ili topao bazen. Zašto još uvek, posle 84 godine držimo Veliki školski čas?

Ali možemo ove priče o holokaustu i ovako da posmatramo: U jednoj civilizovanoj evropskoj državi koja je svojevremeno imala Vajmarski ustav – u 20 veku, pojavio se ludak, bolesnik, smutljivac i vladao 12 godina, birali ga na izborima. Još uvek mislite da nema nikakve veze sa današnjicom? Posle prali ruke od njega baš kao i frankisti od Franka, ali ih ne opraše do danas.

Ta „civilizovana“ država smislila je „konačno rešenje“. Nije joj se svideo neki narod na „svojoj“ teritoriji, pa šta ćemo s njim, komplikovano da ga preselimo, daj da ih poubijamo sve. Kako, toliki broj? Pa daj da smislimo fabrike za ubijanje, takozvane krematorijume. Mislite da odbijanje da se živi u suživotu sa drugim narodom, i insistiranje da se svi iz istog naroda da strpaju u istu državu nemaju veze sa tim?

Čuli ste možda za Ajhmana i banalnost zla. Pitali ga zašto je učestvovao u ubijanju šest miliona Jevreja: Pa morao sam, samo sam slušao naređenja, šta kaže vlast, mogao sam da izgubim posao… Zar i to nema veze sa današnjicom?

Dakle, ozbiljna se pitanja lome kroz naizgled istorijska. Zato je nekulturan svako ko želi da izbaci istoriju i kulturu sećanja iz savremenog doba. A da je teško teško je pričati o Zlu. Ali kao što reče moj drug Vlada u današnjoj crkvenoj propovedi, teško je u mraku, ali ko ima svetlo u sebi, tama ga ne obuze.

Naslovna fotografija: plakat SKC Kragujevac
Naslovna fotografija: Hitler vrši smotru grupe mladih pristalica nacista, Getty Images
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.