Ozvaničena saradnja Grada sa Ruskim domom u Beogradu

Grad

U okviru projekta „Srpsko-ruski most kulture“ koji Udruženje građana „Škola mira“ realizuje uz podršku grada Kragujevca, u zgradi Grada juče je organizovan prijem za delegaciju iz Ruske Federacije koju predvodi Vladimir Tolstoj, savetnik za kulturu predsednika Ruske Federacije i jedan od potomaka ruskog pisca Lava Tolstoja. Delegaciju čine predstavnici devet institucija kulture iz Moskve i Jasne Poljane.

  • Prisustvovali (smo) veoma dirljivom programu u Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić“ i imali smo priliku da osetimo zainteresovanost vaših građana i topao prijem na koji smo naišli. Posetili (smo) muzej „21. oktobar“. Utisci su nam veoma jaki i mi sa vama delimo tugu i osećaje tragičnosti zbog svega onoga što se 1941. godine dogodilo u Kragujevcu, kazao je Vladimir Tolstoj.

Predsednik Skupštine grada, Miroslav Petrašinović istakao je da modaliteta za saradnju sa Rusijom ima mnogo. Jedan od narednih koraka biće ozvaničenje saradnje grada Kragujevca sa Ruskim domom u Beogradu koja će omogućiti razmenu programa iz oblasti kulture i nauke. Jedan od dobrih pokazatelja je da Kragujevčani pokazuju veliku zainteresovanost za učenje ruskog jezika u okviru Ruskog kutka koji radi pod okriljem Narodne biblioteke.

  • Pre dva meseca smo imali koncert ansambla „Krasnaja zvezda“ u Pešačkoj zoni u Kragujevcu za koji je takođe postojala velika zainteresovanost naših sugrađana. Treba razmatrati mogućnosti za gostujuće predstave. Kragujevac je prvi grad u Srbiji u kom je osnovano pozorište. Imamo veoma kvalitetan ansambl našeg „Knjaževsko-srpskog teatra“. Kroz razmene učenika, kroz što razvijeniju kulturnu saradnju, možemo doći i do privredne saradnje i razvijanja privrednih potencijala. Naša ideja je da predložimo i verski turizam, kao još jednu oblast saradnje. Mislim da je naša saradnja na visokom nivou, kao i da imamo prostora za njeno unapređenje – to je državna politika i politika našeg grada – da se sarađuje sa Ruskom federacijom i našim pobratimskim gradovima u Rusiji, kazao je Petrašinović.

U okviru projekta „Srpsko-ruski most kulture“, tokom septembra ove godine, delegacija Muzeja „21. oktobar“ bila je gost moskovskog Muzeja odbrane Moskve, a uzvratna poseta ovog ruskog muzeja planirana je za 21. oktobar kada će gosti iz Rusije prirediti izložbu i prezentaciju svog muzeja u okviru zvaničnog programa Oktobarskih svečanosti.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.