Partija radikalne levice: Sprečiti deindustrijalizaciju Šumadije

Politika

Partija radikalne levice saopštila je danas da podržava otpor koji sindikati pružaju „Fijatovom” ucenjivanju radnika.
Ta partija ističe da „Fijat“ radnike i radnice u Srbiji stavlja pred ucenu da pređu na rad u pogone ove kompanije u drugim zemljama ili da ostanu bez posla.

  • Prihvatanje ove ucene može nekim radnicima obezbediti još godinu-dve preživljavanja, ali će Kragujevac sa okolinom ponovo ostati deindustrijalizovana, kako je nekad nazivan, ‘dolina gladi’, ističe se u saopštenju.

Partija radikalne levice podseća da je Srbija 2008. privatizovala kragujevačku fabriku automobila „Zastava“ zajedničkim ulaganjima sa italijanskom kompanijom „Fijat“.

Cilj tog posla bio je da se obnovi kragujevačka privreda nakon sunovrata zbog kojeg je ovaj deo Šumadije postao poznat kao „dolina gladi“.

U saopštenju se podseća da je Srpska napredna stranka (SNS) 2012. godine došla na vlast kritikujući privatizacije, među njima i ozloglašeni zatamnjeni ugovor između Srbije i „Fijata“ koji ni nakon dolaska na vlast nisu objavili.

Kako se navodi, ta stranka je dužna da preduzmu sve mere da spreči raseljavanje kragujevačkih radnika i ponovnu deindustrijalizaciju Šumadije.

Piše: FoNet
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.