Perić Diligenski: Slučajevi otkrivanja visoke korupcije su farsa

Politika

Saopštenje dr Tijane Perić Diligenski, narodne poslanice Srbije centra, prenosimo u celosti:

Letnji režim rada vlasti i spokoj nakon održanih nedemokratskih junskih izbora poremetili su protesti građana povodom najave rudarenja litijuma. Lažno obustavljeni projekat Jadar po svemu sudeći je omča oko vrata korumpiranom režimu. Postoje ozbiljne indicije da se oko navedenog projekta kriju unosne rente koje su primili domaći zvaničnici od Rio Tinta, koji je inače neretko osuđivan zbog davanja mita. Kako bi se skrenula pozornost sa ove teme, u proteklih nekoliko dana građanima se serviraju hapšenja bivšeg državnog sekretara Ministarstva prosvete i još sedam lica osumnjičenih za trgovinu uticajem i zloupotrebu službenog položaja.

Važno je da se napomene da je trgovina uticajem najteže dokazivo koruptivno krivično delo. Ovaj policijski antikorupcijski triler odigrava se u Nišu, u kom je opozicija pokradena na izborima. Interesantna je selektivnost u pogledu lišavanja slobode, budući da je bivša gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, o kojoj postoji ozbiljan korupcijski kompromat, još uvek na slobodi. Navedeni slučajevi otkrivanja visoke, odnosno političke korupcije su farsa koja ima za cilj da podvuče tobožnji rezultat pravne države i političku „nameru“ režima spremnog da se obračuna sa „mangupima iz vlastitih redova“.

Dokaz da ovaj režim ne radi ništa na sprečavanju i sankcionisanju visoke korupcije ogleda se u GRECO izveštaju od 4. jula, u kom je podvučeno da je Srbija na zadovoljavajući način ispunila samo jednu od 24 preporuke. Jedina ispunjena preporuka je bagatelnog karaktera i odnosi se na osnovanje tela nadležnog za evidenciju poklona i smanjenje vrednosti povremenih poklona koje mogu da zadrže policijski službenici. Suštinske preporuke koje se odnose na proveru integriteta pre imenovanja ministara, savetnika i šefova kabineta, kao i na planove integriteta i kodekse ponašanja, ostale su mrtvo slovo na papiru. Pomaka nema ni kad je reč o kontaktima najviših zvaničnika sa lobistima, ni o prevenciji korupcije nosilaca najviših izvršnih funkcija. Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije čeka se kao „ozebao sunce“, dok Savet za borbu protiv korupcije objavljuje svoj izveštaj o fenomenima sistemske korupcije. Jasno je da će ovaj izveštaj ostati nepročitan, kao i svaki koji je Savet objavio i dostavio Vladi (čije je savetodavno telo) u proteklih 12 godina.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.